Књига обложена људском кожом и даље остаје мистерија

Анадолија
Књига обложена људском кожом и даље остаје мистерија

АСТАНА - Древни латински рукопис, који је био увезан у људску кожу, остаје мистерија у Казахстану.

Прекривено људском леђном кожом, дјело од 330 страница, написано на старом латинском 1532. године, изложено је у Музеју ријетких књига у Националној академској библиотеци у главном граду Астани.

Књигу је библиотеци донирао приватни колекционар 2014. и од тада је изложена у музеју, рекао је Молдир Толепбаy, стручњак у Одјелу за науку Националне академске библиотеке.

"Књига, која припада сјеверноталијанском нотару по имену Петрус Пуардус, написана је на старом латинском 1532. године. Састоји се од укупно 330 страница, но стручњаци су у овом тренутку успјели прочитати само првих 10 страница", додала је.

Толепбаy је нагласила да се књига састоји од података о улазним и излазним рачунима, кредиту и хипотеци, али да рукопис није у потпуности дешифриран.

“Рад је испитан у лабораторију Националног центра за медицинске науке у Астани. Утврђено је да је књига била увезана у људску кожу леђа”, истакла је.

Национална академска библиотека чува готово 13.000 ријетких књига, укључујући посебне књиге од змијске коже, драгог камења, свилене тканине и златног конца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана