Fočanki Isidori Arsenović nagrada Fonda Sekule Zečevića

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Fočanki Isidori Arsenović, studentu pete godine Medicinskog fakulteta u Beogradu čiji je prosjek ocjena 10, danas je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) uručena godišnja nagrada Fonda Sekule Zečevića, koji djeluje pri SANU i nagrađuje najbolje studente iz Hercegovine koji studiraju na nekom od univerziteta u Srbiji.

Nagradu, koja se sastoji od povelje i novčanog dijela od 60.000 dinara (500 evra), Arsenovićevoj je na svečanosti u SANU uručio akademik Danilo Basta u svojstvu predsjednika Upravnog odbora (UO) Fonda Sekule Zečevića, a na priznanju i na uspjesima koje postiže čestitao joj je i predsjednik SANU Vladimir Kostić.

Obrazlažući odluku UO Fonda, Basta je istakao da odlučivanje žirija o nagradi nije bilo ni teško, ni neizvjesno iako se na konkurs prijavio veliki broj odličnih i darovitih mladih ljudi zavičajnim porijeklom ili rođenjem iz Hercegovine.

"Svojim kvalitetima, lepim svojstvima i uspesima izdvojila se Isidora Arsenović. Nema sumnje da naša dobitnica pripada mladim ljudima koji su dika i ponos našeg roda. Neka joj ova nagrada iz Fonda Sekule Zečevića bude od male pomoći i velikog podsticaja da, savlađujući prepreke i iskušenja, ostane odana narodu iz kojeg je potekla, dajući doprinos njegovom opstanku, napredovanju i samopotvrđivanju", poručio je Basta.

Arsenovićeva je zahvalila na priznanju, naglasivši da su pohvale za njene uspjehe stizale sa raznih mjesta i od raznih ljudi, ali da je nagrada koja dolazi iz SANU za nju najvažnija.

"Ovo priznanje dolazi iz najvrednije institucije koja sa društvom dijeli najznačajnije naučne i umjetničke istine i baštini tradicionalne vrijednosti. Nagrada je potvrda da sam do sada hodila ispravnim putem i predstavlja podstrek da tim istim putem nastavim", istakla je dobitnica nagrade Fonda Sekule Zečevića.

Njen otac Vladimir i majka Svetlana, oboje medicinski radnici, istakli su da su ponosni na ćerku i priznanje koje je dobila.

"Uzbuđeni smo jer je ovo velika čast, posebno zbog značaja institucije koja je Isidori dodijelila priznanje", rekli su Isidorini roditelji.

Isidora je prije nagrade Fonda Sekule Zečevića osvajala brojna priznanja. Nagradu za najboljeg studenta Medicinskog fakulteta u Beogradu primala je svake godine od kada je "očistila" prvu godinu studija sa prosjekom 10, kako je i nastavila do sada, zbog čega su je nagrađivali i Zadužbina Nikole Spasića i opština Foča.

Nagrada Fonda Sekule Zečevića dodjeljuje se treći put od obnove ove dobrotvorne organizacije 2014. godine. Tri godine po obnavljanju Fonda utemeljena je nagrada, koja se dodjeljuje najuspješnijim studentima iz Hercegovine na univerzitetima u Srbiji.

Fond je 1940. godine osnovao rođeni Nevesinjac i bogati beogradski trgovac Sekula Zečević s ciljem da, kako je tada sam naveo, podstakne rad na kulturnom i privrednom podizanju Srba i pomogne nerazvijenim krajevima.

Rad Zadužbine Sekule Zečevića, kako se prvobitno zvala, prekinuo je Drugi svjetski rat, a fondacija je bila ugašena sve do sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je drugi put obnovljena.

Međutim, Fond je ponovo prestao sa radom 1994. godine i nije djelovao do 2014. godine, kada je treći put zaživio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana