Фочанки Исидори Арсеновић награда Фонда Секуле Зечевића

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Фочанки Исидори Арсеновић, студенту пете године Медицинског факултета у Београду чији је просјек оцјена 10, данас је у Српској академији наука и уметности (САНУ) уручена годишња награда Фонда Секуле Зечевића, који дјелује при САНУ и награђује најбоље студенте из Херцеговине који студирају на неком од универзитета у Србији.

Награду, која се састоји од повеље и новчаног дијела од 60.000 динара (500 евра), Арсеновићевој је на свечаности у САНУ уручио академик Данило Баста у својству предсједника Управног одбора (УО) Фонда Секуле Зечевића, а на признању и на успјесима које постиже честитао јој је и предсједник САНУ Владимир Костић.

Образлажући одлуку УО Фонда, Баста је истакао да одлучивање жирија о награди није било ни тешко, ни неизвјесно иако се на конкурс пријавио велики број одличних и даровитих младих људи завичајним поријеклом или рођењем из Херцеговине.

"Својим квалитетима, лепим својствима и успесима издвојила се Исидора Арсеновић. Нема сумње да наша добитница припада младим људима који су дика и понос нашег рода. Нека јој ова награда из Фонда Секуле Зечевића буде од мале помоћи и великог подстицаја да, савлађујући препреке и искушења, остане одана народу из којег је потекла, дајући допринос његовом опстанку, напредовању и самопотврђивању", поручио је Баста.

Арсеновићева је захвалила на признању, нагласивши да су похвале за њене успјехе стизале са разних мјеста и од разних људи, али да је награда која долази из САНУ за њу најважнија.

"Ово признање долази из највредније институције која са друштвом дијели најзначајније научне и умјетничке истине и баштини традиционалне вриједности. Награда је потврда да сам до сада ходила исправним путем и представља подстрек да тим истим путем наставим", истакла је добитница награде Фонда Секуле Зечевића.

Њен отац Владимир и мајка Светлана, обоје медицински радници, истакли су да су поносни на ћерку и признање које је добила.

"Узбуђени смо јер је ово велика част, посебно због значаја институције која је Исидори додијелила признање", рекли су Исидорини родитељи.

Исидора је прије награде Фонда Секуле Зечевића освајала бројна признања. Награду за најбољег студента Медицинског факултета у Београду примала је сваке године од када је "очистила" прву годину студија са просјеком 10, како је и наставила до сада, због чега су је награђивали и Задужбина Николе Спасића и општина Фоча.

Награда Фонда Секуле Зечевића додјељује се трећи пут од обнове ове добротворне организације 2014. године. Три године по обнављању Фонда утемељена је награда, која се додјељује најуспјешнијим студентима из Херцеговине на универзитетима у Србији.

Фонд је 1940. године основао рођени Невесињац и богати београдски трговац Секула Зечевић с циљем да, како је тада сам навео, подстакне рад на културном и привредном подизању Срба и помогне неразвијеним крајевима.

Рад Задужбине Секуле Зечевића, како се првобитно звала, прекинуо је Други свјетски рат, а фондација је била угашена све до средине седамдесетих година прошлог вијека, када је други пут обновљена.

Међутим, Фонд је поново престао са радом 1994. године и није дјеловао до 2014. године, када је трећи пут заживио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана