Černobilj 30 godina kasnije: Djeca jedu ozračenu hranu

Priredio: Boris Đurić
Černobilj 30 godina kasnije: Djeca jedu ozračenu hranu

Kijev - Ukrajinska djeca iz okoline Černobilja prinuđena su da jedu ozračenu hranu, jer je vlada u Kijevu zbog nedostatka novca zaustavila program obezbjeđenja užine za 350.000 školaraca širom zemlje.

Zbog toga su porodice na selima bile primorane da počnu za konzumacijom mlijeka i hrane sa polja koja su još ozračena radijacijom, 30 godina nakon najveće nuklearne nesreće na svijetu.

Viktorija Vetrova svjesna je rizika kada njena djeca piju mlijeko od njihove dvije krave i kada jedu pečurke i bobice iz šume. Viktorijin osmogodišnji sin Bogdan pati od uvećane tiroidne žlijezde, stanja koje je povezano sa radioaktivnošću.

- Svjesni smo opasnosti, ali šta možemo uraditi. Za nas ne postoji drugi način da preživimo - kaže Vetrova.

Njena i hiljade drugih porodica trpe posljedice dvije nesreće - ostataka radijacije iz Černobilja i nedavni pad ukrajinske ekonomije. U regiji gdje je smješteno selo Zališani, u kojem živi Viktorija sa porodicom, predstavnici ukrajinskog Instituta za poljoprivrednu radiologiju su, prilikom nedavnog testiranja, otkrili da šumske bobice i pečurke imaju dva do pet puta više radijacije nego što se smatra bezbjednim.

Oslabljena sukobima i raširenom korupcijom ukrajinska vlada je prestala da plaća užinu u zoni četiri za koju je godišnje izdvajala oko 50 miliona dolara.

- Užina u školama je bila jedina čista hrana koja je bila testirana na radijaciju i namijenjena djeci. Sada se djeca hrane sa lokalnom hranom, nad kojom uopšte ne postoji kontrola - rekla je učiteljica Natalija Stepančuk.

Majka devetogodišnje Olesije Petrove boluje od raka i ne može više da radi. Olesija jedva čeka dolazak toplijeg vremena da može ići u šumu i sakupljati bobice i druge korisne stvari. U međuvremenu, nada se da će joj neki od drugara dati dio svog sendviča, mada je to rijetkost u osiromašenom Zalašaniju.

- Djeca se znaju onesvijestiti i padati na pod. Nekako pokušavam da im dam topli čaj ili uzimam hranu od jednih i dajem drugima - kaže kuvarica u vrtiću smještenom u istoj zgradi gdje i škola, Ljubova Ševčuk.

U 2012. godini vlada je prekinula sa testiranjem zemlje i hrane u ovoj regiji, koja je označena "zonom sa striktnom radioekološkom kontrolom". Država je takođe prekinula program za kupovinu ferosina, preparata koji se daje stoci da bi se eliminisalo djelovanje izotopa cezijuma 137.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana