Pleme Varao iz Venecuele bježi u Brazil

Tanjug
Pleme Varao iz Venecuele bježi u Brazil

Rio de Žaneiro - Suočeni sa glađu i poteškoćama u svojim selima duž karipske obale Venecuele, stotine autohtonih pripadnika naroda Varao oprobava svoju sreću na ulicama brazilskog grada Manausa u amazonskoj regiji.

Varao, domoroci obala na delti rijeke Orinoko, već dugo vremena preživljavaju pecanjem, koristeći ribu za jelo ili je prodaju za novac.

S obzirom na to da vlada nestašica povrća i mnogih drugih neophodnih zaliha, usred ekonomske i političke krize, ne ostvaruju dovoljno prihoda kako bi preživjeli od ribarenja.
Od prošle godine, više od 355 domorodaca prešlo je 1.000 kilometara autobusom, sa sjeveroistoka Venecuele, do Manausa, grada u kojem živi dva miliona ljudi i u kojem vlasti pokušavaju da im obezbijede sklonište, hranu i lijekove.
- Nema ničega u Venecueli - govori za Rojters Abel Kalderon, 32-godišnji Varao, koji ima ulogu portparola za zajednicu koja trenutno živi u improvizovanim naseljima širom grada, a neki i ispod nadvožnjaka.

- Ovdje tražimo bolji život - priča Kalderon ispod bijelog čaršava koji štiti njega i njegovog sina od vreline ekvatorijalnog sunca.

Ispod slične pokrivke, drugi emigranti pričaju na svom maternjem jeziku dok djeca trče unaokolo.

Kalderon kaže da su odabrali Manaus zbog toga što je to najbliži grad u Brazilu u kome su mogli da traže posao ili pomoć od lokalnih vlasti.
Za sada, zvaničnici grada su obezbijedili hranu i lijekove, a zamolili su federalnu policiju Brazila da ubrza proces dokumentacije kako bi se emigrantima omogućilo da se registruju u programe socijalne pomoći, kao i da nađu zaposlenje. Kalderon kaže da je voljan da ostane, potišten svakodnevnim poteškoćama i tminom stvarnosti u Venecueli.

- Tužno je u Venecueli. Tamo je sve gotovo. Ovdje možemo da radimo i ostanemo - govori on.

Pomoć rodbini

Neki od došljaka izrazili su želju da ostanu u Brazilu, dok su drugi put vidjeli kao priliku da skupe zalihe za rodbinu koja je ostala u svojim domovima.

- Ono što zaista žele je da skupe novac i prikupe odjeću kako bi olakšali onima koji pate od krize na drugoj strani granice - rekao je mjesni sekretar za ljudska prava Elajas Emanuel.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana