Na pijaci u Pekingu nude momke i djevojke za brak

Preveo: Boris Đurić
Na pijaci u Pekingu nude momke i djevojke za brak

Peking - Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Zongšan parku u Pekingu gdje su pažljivo posmatrali papiriće sa tekstom i ponekom slikom mladih ljudi. Ovaj skup je neka vrsta tržnice, a stvari koje se nude zapravo su ljudi, odnosni samci.

"Tržnicu samaca" organizuju roditelji u nadi da će udati svoje odrasle kćerke i oženiti sinove.

Papiri su u stvari reklame koje prave roditelji u nadi da će privući pažnju "kupaca".

- Tridesetogodišnja Li Kian je knjigovođa koja potiče iz pristojne porodice i koja je nadarena sa lijepim i delikatnim licem - stoji na jednoj od reklama.

Druge govore o stvarima koje "roba" posjeduje, kao što je auto ili dvosobni stan u daljem centru, koje se smatra bogatijim naseljem.

Neke reklame su podjednako zahtjevne, navodeći da traže ugodnog čovjeka visine između 170 i 180 centimetara, da je rođen u Pekingu i da ima stabilne prihode.

Jedna porodica pokušava za svog sina pronaći ženu rođenu nakon 1986. godine, ali ne i 1988, jer horoskopski znak te godine, zmaj, mogao bi biti u sukobu sa znakom njihovog sina. Njihov sin je rođen 1982. u godini psa.

Očajni roditelji se u Pekingu skupljaju svakog četvrtka i nedjelje, dok slične "tržnice" postoje i u drugim kineskim gradovima.

Striktna tradicija ugovorenih brakova, koja hiljadama godina uređuje muško-ženske odnose u Kini, sada je postala fleksibilnija i djeca imaju slobodu da biraju partnera. Ipak stariji nastavljaju da se miješaju u ljubav i život mladih, bilo da ulažu "veto" na partnera kojeg smatraju finansijski ili društveno nepodobnim ili da ih požuruju da stupe u brak.

- Sa 37 godina moj sin je spreman za brak. Upoznao sam ga sa nekoliko žena ali ništa. Evo našao sam jednu ovdje ali je on nije htio nazvati - kaže šezdesetogodišnji Li Jianhua, pokazujući sliku djevojke na svom telefonu.

Kasno za djecu

Jedna žena je na "tržnici samaca" u Pekingu reklamirala kćerku, ali bez njenog znanja.

- Dok je studirala branili smo joj da se viđa sa momcima. A sada, kada se zaposlila, previše radi da bi upoznala nekoga. Moja jedinica ima 29 godina i uskoro će biti kasno da rađa djecu - kaže ova žena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana