Iranka na motoru jača od šerijata

Agencije
Iranka na motoru jača od šerijata

Teheran - Baran Hadizade (30) jedna je od prvih motociklistkinja u Iranu, koja i nema vozačku dozvolu jer je ženama u toj zemlji zabranjeno da voze motocikl.

Pa ipak, Baran skoro svaki dan ide na trkačku stazu "Azadi" nadomak Teherana.

Da bi se izborila za pravo da se bavi omiljenim sportom, vodila je pravi birokratski rat sa Savezom moto i auto-sportova. Zahvaljujući njenim naporima, žene sada imaju pravo da voze dvotočkaše na toj stazi. Baran kaže da se zaljubila u moto-sportove na prvi pogled pošto je gledala trku na televiziji.

- Poslije toga sam godinu i po išla na sve moto-trke - kaže žena koja se već pet godina ne odvaja od svog motocikla i postigla je velike rezultate.

Moto-sport zahtijeva od čovjeka da bude u dobroj kondiciji. Baran tri-četiri puta sedmično vježba u teretani i pridržava se veoma rigorozne dijete.

Žena koja privlači začuđujuće poglede svojih sugrađana kaže da je navikla na dizanje tegova jer se od djetinjstva bavila različitim sportovima - odbojkom, plivanjem i karateom.

Iako je više puta ozbiljno povređivala koljena i leđa, ne žali zbog svog izbora.

- Kad vozim motocikl, zaboravljam sve probleme. Mašta se ne ostvaruje tek tako, čovjek mora naporno da radi kako bi postigao rezultate - kaže ona.

Sada Baran želi da postane profesionalna instruktorka za žene koje žele da se bave moto-trkama, a sprema se i za međunarodna takmičenja. Takođe, sanja da će jednog dana putovati motociklom širom svijeta.

Žene u Iranu i mnogim drugim islamskim zemljama, pored toga što ne mogu da voze automobile i motocikle, moraju da budu prekrivene od glave do stopala, a da bi putovale, radile ili se udale, potrebna im je dozvola muškarca staratelja.

Stroga pravila

Osnova je da žena u islamskim državama koje se strogo pridržavaju šerijata sakriva svoje tijelo hidžabom ili burkom. Prilikom vožnje bicikla neminovno se oslikava  figura tijela, što nije dozvoljeno prema šerijatu. Zbog toga je punoljetnim muslimankama u tim islamskim zemljama zabranjena čak i vožnja bicikla, pogotovo u prisustvu muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana