Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Trebinjsko društvo Prijatelji djece (I)

Milijana Gobović
Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Trebinjsko društvo Prijatelji djece (I)

Osnivačka skupština Društva "Prijatelji djece" održana je 26. oktobra 1952. godine u trebinjskom Domu kulture, sa početkom u deset časova. Skupštinu je otvorio Hamdija Fazlinović, upravnik Srednjoškolskog đačkog doma.

Dnevni red osnivačke skupštine Društva

U kratkom izlaganju je naglasio da će Društvo imati pred sobom važan zadatak na "vaspitanju djece, stvaranju njihovog moralnog lika i iznalaženju raznih formi zabavnog i kulturnog života djece".

Potom je predložen i jednoglasno usvojen sljedeći dnevni red: izbor radnog predsjedništva i zapisničara, utvrđivanje značaja i zadataka Društva, usvajanje pravila Društva i izbor izvršnog i nadzornog odbora.

Članovi radnog predsjedništva

Fazlinović je za članove radnog predsjedništva predložio Lutviju Muftić, Miloja Stanimirovića i Danicu Kovačević.

Ovaj su prijedlog skupštinari jednoglasno prihvatili, ali i dopunili utoliko što je u radno predsjedništvo izabran i Fazlinović. Za zapisničare su izabrane Soka Ilić i Jovanka Savić.

"Razumljivo je", navodi dalje Fazlinović, "da je ovo veliki i odgovoran zadatak i da uzajamnu pomoć moraju pružiti i roditelji djece kao i budući članovi odbora djece".

Skupštinari su bili jednoglasni i prilikom izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora.

Upravni i Nadzorni odbor

U Upravni odbor su izabrani Miloje Stanimirović, Izet Strinić, Mara Hadžović, Slobodanka Maričević, Hamdija Fazlinović, Marija Knežević, Rada Kovačević i Pero Lukić, a u Nadzorni odbor Stanko Danilović, Milojka Koprivica i Abdurahman Arslanagić.

Sačuvana sveska Zapisnika sa sjednica danas svjedoči da su sjednice održavane redovno jednom mjesečno i da svaku od njih prati zapisnik. Na sjednicama su rješavane mnoge zanimljive teme: od priređivanja priredbi u školama, izleta, ekskurzija, osnivanja vrtića i dječijeg dispanzera, prikupljanja pomoći za siromašnu djecu i izgradnje dječijih igrališta do proslava Nove godine.

Sjednice Društva

Skupština Društva se sastajala najmanje jedanput godišnje. Predsjednik Skupštine je bio oficir JNA Miloje Stanimirović, potpredsjednik Hamdija Fazlinović, upravnik Đačkog doma, sekretar Marija Knežević, učiteljica, a blagajnica Biljana Knežević, nastavnica osmoljetke.

Društvo je imalo mnogobrojne sekcije: sekciju za ručni rad, šahovsku sekciju, izletničku, fiskulturnu i horsku, sekciju za muški ručni rad, sekciju trubača...

(Nastaviće se)

Priredila: Milijana Gobović, arhivista Arhiv Republike Srpske Trebinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana