Žan-Lik Godar - jedan od najvećih svjetskih filmskih autora i tvorac novog talasa francuskog filma

Srna
Žan-Lik Godar - jedan od najvećih svjetskih filmskih autora i tvorac novog talasa francuskog filma

BIJELjINA- Francuski režiser Žan-Lik Godar, jedan od najvećih svjetskih filmskih autora i vodeća ličnost novog talasa francuskog filma, rođen je na današnji dan 1930. godine.

Njegovi najpoznatiji filmovi su: "Do posljednjeg daha", "Žena je žena", "Ludi Pjero", "Broj dva", "Živjeti svoj život" i "Karabinjeri".

Godar je jedna od najuticajnijih ličnosti svjetskog filma.

Njegova namjera bila je napraviti filmove koji će djelovati suprotno Holivudskim filmovima, kroz politiku koja je pravila izazov ekonomskim vladajućim strukturama koje su imale monopol u Evropi i zemljama trećeg svijeta.

Tokom sedamdesetih realizovane filmove mu često ne prikazuju, a teško osigurava finansije za projekte koji ga zanimaju.

U njegovoj filmografiji vidljiv je uticaj Karla Marksa, a potkraj šezdesetih zainteresovao se i za maoističku ideologiju.

Osnovao je socijalističko-idealističku filmsku grupu Dziga Vertov zajedno s mladim studentom Žan-Pjerom Gorinom.

Kao i njegovi savremenici novog talasa, Godar je kritikovao redovnu "tradiciju kvaliteta" francuske kinematografije, više naglašavajući vještinu u inovacijama i preferirajući velika djela iz prošlosti za eksperimentisanje.

Njegovi filmovi su omaž starijim ostvarenjima.

Godarovi filmovi često ističu egzistencijalizam, a radikalni pristup u filmskim konvencijama, politici i filozofiji, čini ga uticajnim filmskim stvaraocem u svijetu sedme umjetnosti.

 

Filmovi Žan-Lika Godara inspirisali su različite režisere, kao što su: Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Stiven Soderberg, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Kar Vaj, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana