Na današnji dan umrla Marija Draženović Đorđević - prva žena pilot

Srna/G.S.
Na današnji dan umrla Marija Draženović Đorđević - prva žena pilot

BIJELjINA- Prva žena ratni pilot Marija Draženović Đorđević (1924-1990), koja je u sastavu 113. lovačkog puka učestvovala u Drugom svjetskom ratu u borbama na Sremskom frontu 1945, umrla je na današnji dan 1990. godine.

Letački ispit je položila 1939. godine, kada je imala samo 15 godina.

Član SKOJ-a je postala 1943. godine, a dobrovoljno je stupila u Ratno vazduhoplovstvo 10. novembra 1944. godine i bila raspoređena u 113. lovački puk u Pančevu. Nakon dopunske obuke bila je pilot za vezu. Dobila je više odlikovanja i društvenih priznanja.

Već prvih dana po oslobođenju Beograda Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pozvao je sve pilote da se jave u najbližu vazduhoplovnu bazu. Iako se taj poziv nije odnosio na žene, Marija se javila vazduhoplovnoj komandi u Zemunu.

Marija je raspoređena u četu veze. Prevozila je poštu, lijekove, naredbe, ljude koji su morali hitno da se prebace, a obavljala je i izviđačke zadatke.

Da je među pilotima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije bila i jedna žena dugo se nije znalo, pa čak ni desetotomna Vojna enciklopedija nije zabilježila taj podatak. Na ime Marije Draženović Đorđević pažnju su skrenuli njeni saborci.

U svim spiskovima i dokumentima njene ratne jedinice Marijino ime uredno je zabilježeno, pa dugo nije bilo jasno kako se dogodilo da se za nju nije znalo, dok se nije ispostavilo da je pri sređivanju dokumentacije neobaviještenom službeniku bilo čudno otkud žena u avijaciji, pa je njenom imenu dodao slovo "N".

Tako je Marija postala Marijan.

Ta nepravda ispravljena je tek krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana