Na današnji dan 1855. godine donesen Zakonik koji precizira da su svi Crnogorci – Srbi

Srna
Na današnji dan 1855. godine donesen Zakonik koji precizira da su svi Crnogorci – Srbi

BIJELjINA - Prvi crnogorski svjetovni vladar knez Danilo Prvi Petrović /1826-1860/ donio je 5. maja 1855. godine Zakonik, kojim je nastojao da učvrsti pravni poredak i individualizuje imovinska prava po uzoru na rimsko pravo.

Zakonikom su izjednačena prava svih građana, nezavisno od nacionalnosti i religije, mada Crnu Goru, kako je precizirano u Zakoniku, nastanjuju isključivo Crnogorci i Brđani, koji su svi - Srbi pravoslavne vjere.

Danilo Prvi bio je vladar /knjaz/ Knjaževine Crne Gore. On je vodio agresivnu i lukavu politiku prema svojim spoljašnjim i unutrašnjim neprijateljima.

Tokom njegove vladavine, Crna Gora je postala sekularna država umjesto teokratije iz vremena vladika. Protiv Osmanskog carstva vodio je dva rata, a poslije drugog je određena granica između Crne Gore i Osmanskog carstva.

Na unutrašnjem planu je reformisao Crnu Goru i slamao plemensku autonomiju. Knjaz Danilo ubijen je u atentatu 1860. godine u Kotoru, koji je u osveti izvršio Todor Kadić iz plemena Bjelopavlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana