Dan mladosti: Pogledajte kako se nekada slavio Titov rođendan VIDEO

Agencije
Dan mladosti: Pogledajte kako se nekada slavio Titov rođendan VIDEO

Iako je jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito rođen 7. maja, zvanično je slavio rođendan 25. maja, na dan koji je 1957. godine nazvao Danom mladosti. Ovaj praznik se u državama nekadašnje Jugoslavije obilježava i danas.

Dan mladosti uveden je u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) 1945. godine, na inicijativu kragujevačke omladine.

Glavni simbol praznika bila je štafeta mladosti, koja je nošena mjesec i po kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na svečanosti koja je organizovana na stadionu JNA.

Nosioci štafete mladosti bili su uzorni mladi ljudi - najbolji učenici i studenti, mladi radnici, istaknuti sportisti, odnosno oni omladinci koji su se isticali svojim naročitim zalaganjem i postignućima.

Štafeta mladosti predavana je Titu sve do njegove smrti 1980. godine, ali se njen život nastavio i kasnije. Naslijedili su je predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, koji su je primali kao simbol ljubavi i odanosti Titovom djelu do 1987 godine.

Štafeta mladosti, koja se u susret 88. Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Kao i prethodnih godina, više hiljada poštovalaca Brozovog lika i dijela obišli su Titov grob u Kući cveća i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana