Da li znate ko je Baba Višnja?

G.S.
Da li znate ko je Baba Višnja?

Tačno prezime, mjesto i datum rođenja baba Višnje nisu poznati. Možda je rođena u selu Donja Trepča, u zaseoku Orlovak i možda se prezivala Urošević, ali istoričari sve do danas o njenom porijeklu nisu saglasni.

Čija god da je bila i kako god da se prezivala u istoriji je, prije svega upamćena kao - baba. Baba Višnja bila je majka je kneza Miloša i rodonačelnica dinastije Obrenović.

Ona se 1765. godine udala za Obrena Martinovića. Sa njim imala troje djece - Jakova, Milana i Stanu. Obren je umro oko 1780. i Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje.

Teodorov deda zvao se Miloš, pa je po njemu nazvan i Višnjin prvi sin u braku sa Teodorom. I u ovom braku Višnja je imala troje djece - Miloša, Jovana i Jevrema. Sva trojica su rođeni u selu Gornja Dobrinja kraj Požege, piše Istorijski zabavnik.

Višnja nije imala mnogo sreće u životu, ali je bila veliki borac. Kao i njen prvi muž i Teodor je umro i to 1802. godine. Poslije nekog vremena, Jakov i Milan, njeni sinovi iz prvog braka koji su već bili odrasli i samostalni ljudi, pozvali su majku da sa mlađom djecom dođe da živi kod njih u Brusnicu.

Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem uzeli su prezime svoje polubraće po majci i tako su postali Obrenovići, s tim da su ponekad koristili i prezime dobijeno po svom ocu pa su se potpisivali kao Obrenović Teodorović.

Do Prvog srpskog ustanka Jakov i Milan Obrenović su se bavili trgovinom stokom, a u taj posao su uveli i svog polubrata Miloša koji će, u godinama koje su uslijedile, postati jedan od najbogatijih ljudi, vođa Drugog srpskog ustanka i knez Srbije.

Baba Višnja, kako su je još za života svi zvali, nije dočekala da vidi sinovljev uspon do moći. Umrla je 18. juna 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka.

Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, a na Vračaru se nalazi ulica sa njenim imenom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana