Zvizdić o kandidatskom statusu, migrantskoj krizi i kosovskim carinama

Srna
Zvizdić o kandidatskom statusu, migrantskoj krizi i kosovskim carinama

Sarajevo - Denis Zvizdic, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je utvrđen prijedlog dopune Zakona o sudskoj policiji, te se osvrnuo na probleme migrantske krize, članstvu BiH u Evropskoj uniji i kosovskim carinama.

Dodao je da je razgovarano i o pripremi dodatnih odgovora na pitanja Evropske Komisije.

“Ne postoje nikakvi rokovi nego samo preporuka da se to uradi sto prije. Svjedoci ste da je to došlo u vrijeme predizborne kampanje. Odgovori iz 34 od 35 radnih grupa su dostavljeni i pripremljeni za direkciju za evropske integracije”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić tvrdi da je primljeno 95 odsto odgovora, a da će 16 odgovora biti primljeno naknadno.

“Što se tiče Vijeća ministara i mehanizma koordinacije ova pitanja mogu biti pripremljena do kraja godine i upućena u Brisel”, tvrdi Zvizdić.

On smatra da BiH do kraja godine može dobiti kandidatski status.

“Vijeće ministara je spremno da prva posjeta novoizabranih članova Predsjedništva BiH bude Briselu i da oni predaju odgovore”, kaže Zvizdić..

Migrantska kriza

Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o migrantskoj krizi.

Zvizdić je rekao da pojedini mediji iznose podatke koji nisu provjereni.

“Ne postoji 20.000 migranata koji sa noževima čekaju da dodju do granice. To su čiste dezinformacije”, kazao je i dodao da je od početka u BiH ušlo oko 20.000 migranata, od čega je zahtjev za azil podnijelo 1,315 migranata.

Takođe, rekao je da je adaptacija Đačkog doma u Bihaću pri kraju.

Dio migranata vraćeni su sa graničnog prelaza Maljevci u Istočno Sarajevo.

“Nadamo se završetku pregovora sa Fronteksom, koji će pomoći zaštiti granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, zatim poboljšanju energetske efikasnosti”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je odobreno preko 4 miliona KM za izgradnju zgrade Tužilaštva BiH, 120 miliona KM za rekonstrukciju objekata za smještaj 10.000 povratnika.

Carine

Na pitanje o uvođenju dodatnih carina sa Kosova, Zvizdić smatra da je to dodatni pokušaj Kosova da privuče pažnju.

“To je kršenje CEFTA sporazuma i ne može ostati na snazi, očekujemo da će Evropska komisija djelovati i staviti odluku van snage. Ako ta odluka potraje BiH neće prisustvovati sastanku CEFTE”, kaže Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana