Željka Cvijanović za "Glas Srpske": Imam odgovor na bezobraznu politiku Sarajeva

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Glas Srpske

Teško je odgovoriti na pitanje kako vidim BiH za deset godina. Ako bude nastavljena politika uzurpiranja, privatizovanja, svojatanja onoga što je zajedničko i podvođenja istog pod "samo moje i moje", pred nama je prilično sumorna slika države koje hoće li biti ili neće, ne znam. S druge strane, ako uvedemo red u naše zajedničke službe imam optimizma da možemo postati jedna sasvim pristojna država. Preduslov za sve to je poštovanje i pridržavanje Ustava te da niko nikome ništa ne oduzima.

Poručila je to u intervjuu za "Glas Srpske" srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je bila prva predsjedavajuća u ovom sazivu.

Na tom mjestu je provela osam mjeseci, a govoreći o tome kako zaista izgleda ta institucija iznutra, kaže da je sve manje-više onako kako je i očekivala.

- Nije bilo previše iznenađenja. Pokušala sam da, s obzirom na tu ulogu i obavezu koja me je dočekala na početku kao prvu predsjedavajuću, na neki način sve upristojim i vodim na način da prethodno o nekim stvarima eventualno i možemo da se dogovorimo. Bilo je takvih stvari, ali i ozbiljnih na kojima smo pokazali razmimoilaženja. Neke su rezultirale i odlaskom u Narodnu skupštinu, na osnovu uloženog veta sa ciljem zaštite interesa Srpske te na kraju i stopiranjem odluka koje su druga dva člana usvojila preglasavanja mene. Spremna sam da koristim sve ustavne mehanizme, a uskoro ću opet da uložim veto. Spremna sam i da razgovaram jer ne trebamo da stavljamo jedni drugima prst u oko već da vidimo koji su nam to zajednički interesi i šta je dobro za građane Republike Srpske i FBiH. To je bio moj pristup i sada i kada sam bila predsjednica Republike i Vlade Srpske - naglasila je.  

GLAS: Može se čuti da je Denis Bećirović (SDP BiH) i radikalniji od funkcionera SDA koji su bili bošnjački članovi Predsjedništva? 

CVIJANOVIĆ: Mnogi su to zaključili, vjerovatno jer se bori za neku svoju poziciju i pokušava da se dokaže pred biračkim tijelom, ali je problem ako izvan te motivacije postoji nešto drugo. Problem je ako zaista imate otpor prema ljudima sa kojima živite u BiH, sklonost da ne volite Srpsku, ne trpite Srbiju. To su problemi, a u dnevno-političkoj sferi svako se bori za svoje mjesto. Kolega Bećirović je izabrao svoj način borbe, kao i ja kako bih mogla da se odbranim u takvim situacijama.

GLAS: Djelovanje Bećirovića i Željka Komšića uglavnom dovodi do tenzija, odnosno reakcije zvaničnika Srpske.

CVIJANOVIĆ: Većina stvari na političkoj sceni je reakcija na određene akcije. Mi, predstavnici Srpske, smo se već ispraksali da uvijek spremno odgovorimo na takve stvari pa nekada i vratimo milo za drago jer je i to u domenu političke borbe. Ako neko nasrće, morate se braniti. Postoje stvari gdje se u kontinuitetu ne slažemo i u kojima ćemo se malo vjerovatno usaglasiti. Stvar je tehnike i politike šta ćete uraditi u međuprostoru i šta možete da uradite kada u pitanju nisu krupne teme.

GLAS: Veto je jedan od mehanizama koji, kao član, imate na raspolaganju. I u ovom mandatu je bilo slučajeva preglasavanja, ali se čini da su pred Vas, od strane kolega, stavljeni najkonkretniji zaključci gdje traže da glasate protiv Srpske i poteza koje je povuklo njeno rukovodstvo.

CVIJANOVIĆ: Bilo je slučajeva gdje su bili tvrdoglavi, a sada su bezobrazni. Zaključci su usmjereni protiv Srpske i želi se napraviti presedan da neki organ, zajednička institucija na nivou BiH, donosi određene zaključke gdje poziva neki strani faktor da sankcioniše predstavnike Srpske i u kojima se vidi mržnja prema Srpskoj i želja da dijele lekcije Narodnoj skupštini. Šta smije, a šta ne smije da radi i naravno da sam se usprotivila tome. Bio je prvi krug glasanja o zaključcima, uskoro će i drugi, gdje ću ponovo biti protiv, a nakon toga slijedi pokretanje veta. To nije nikakav moj hir. Neka se zamisle svi u Srpskoj i kažu da li je normalno da institucija u kojoj sjedi jedan član izabran na teritoriji Srpske i druga dva iz FBiH i da ta dvojica nameću takve stvari, a da se član iz Srpske ne brani? To nije obična, to je bezobrazna politika, tjeranja maka na konac i politika u kojoj žele reći da će iz Sarajeva naređivati šta treba da radimo u Srpskoj. E, pa nećete. 

GLAS: Nakon te sjednice plasirana je informacija da nemate pravo na veto u ovom slučaju.

CVIJANOVIĆ: To pokazuje koliko su spremni da lažu. Stenogrami, te tumačenje pravne službe ide u našu korist. Htjeli su da nametnu priču kako je u Sarajevu rečeno da Banjaluka ne smije da radi "to i to", a podnosioci te inicijative su onda plasirali tu drugu informaciju u medije. Biće drugi krug glasanja i zna se šta će biti. 

GLAS: Dosta prašine je podiglo Vaše pismo generalnom sekretaru UN od kojeg ste tražili da dostavi u BiH rezoluciju koja, kao i u ranijim izborima, treba da potvrdi da je Kristijan Šmit imenovan za visokog predstavnika. Burno je bilo i nakon dobijanja odgovora. Da li je riječ o falsifikatu, ko je od koga sakrio pismo... Šta je utvrđeno do sada?

CVIJANOVIĆ: Generalni sekretar nam je indirektno odgovorio ono što znamo jer u bazi podataka nema relevantne rezolucije za Šmita kojom su potvrđivani prethodni visoki predstavnici. To je suština. Nije mogao to da napiše, već nas je uputio na bazu iz koje je sve jasno. Prvi dio pisma je manipulativno priča gdje su sarajevski politički faktori, raspoređeni i u diplomatsko-konzularnu službu, doprinijeli da imamo dodatnu manipulaciju. Prva je, dakle, odgovor da je Savjet za implementaciju mira taj koji predlaže visoke predstavnike te se generalni sekretar ne upušta dalje da kaže, da sve i da je tako, mora postojati i relevantna rezolucija UN, ali je to preskočio. Ali Dejton je jasno predvidio proceduru izbora, a taj savjet nije nikakva dejtonska kategorija. Druga dimenzija jeste djelovanje bošnjačkog faktora i ono šta su napravili od UN i generalnog sekretara. Lažirali su njegovo pismo, prvo ubacivši u prevod riječ "samo, jedini", time govoreći da je izbor visokog predstavnika samo u nadležnosti tog savjeta, a onda su neki mediji to ubacili čak i u englesku verziju. Znači, falsifikovali su pismo, a onda prikačili originalno pismo u kojem te riječi nema. Zamislite koliki diletanti morate biti i koliko ste isto tako naklonjeni takvim i sličnim potezima. Sve ćemo isprovjeravati, ko je i šta falsifikovao, šta se radi sa pismom iz UN i kako ga ne isporučuju na adresu jer je kružilo po svim medijima prije nego je došlo do mene, nakon pritisaka. Biće obaviješten i generalni sekretar, nekada u avgustu. Ne još, a imam razlog zbog čega ne još.

GLAS: Riječ je o ozbiljnom diplomatskom skandalu. Bili ste prilično oštri na jednoj konferenciji za medije prema Stalnoj misiji BiH u UN kojom rukovodi Zlatko Lagumdžija, kao i Ministarstvu inostranih poslova i ministru Elmedinu Konakoviću?

CVIJANOVIĆ: Lagumdžija je pričao neke ludosti, kako se slatko nasmijao kada je pročitao ili moje ili reagovanje generalnog sekretara tako da sam rekla da sam se i ja slatko nasmijala kada sam vidjela koliko je on prekršio zakona, pa ćemo se slatko nasmijati kako vidimo kako je to pismo došlo do medija, umjesto do mene, pa ćemo se slatko nasmijati kada vidimo ko je taj ko je lažirao, falsifikovao pismo. To nije mala stvar, a to što su navikli da naša falsifikuju, gledaju, cenzurišu to je drugo. Biće tu svašta još, ali i time pokazuju da je BiH skandalozna i podložna uzurpaciji institucija. Tu diplomatsku strukturu koriste već decenijama za promovisanje bošnjačkih interesa, umjesto da su promovisali interese BiH kao multietničke zajednice u kojoj žive tri naroda i ostali. Teško je i strancima priznati da je to tako, jer su nekada žmirili na oba oka, a ne samo na jedno, na svu tu manipulaciju. Mi nećemo prestati da ukazujemo na te stvari i da koristimo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju.

GLAS: Ima li odgovornosti, sankcija?

CVIJANOVIĆ: Biće, bude uvijek sankcija.

GLAS: Kakvih?

CVIJANOVIĆ: Neću prestati da pišem o tome i to ih nervira. Od toga se ne mogu umoriti. I pisaću. Znam da to nije konačno rješenje, ali i na taj način ću pokazati da ne mogu da uzurpiraju stvari i rade kako hoće. A uvijek može doći i do nekog pravnog ili pravosudnog epiloga. Ili ćemo se ponašati normalno ili ovako, ali u tom slučaju očekujte sankcije. Ima i drugih političkih sankcija, kao na primjer pošaljete iz MIP-a nešto u Predsjedništvo pa to više ne prođe. Hoće li da, kako oni zaustavljaju moja pisma, ja zaustavljam njihove tačke? Može. Sve to dođe na svoje. Hoćete li da se upristojite? Hoćete. Kako god hoćete, ja sam raspoložena.

GLAS: Da li je moguće upristojiti odnos između Predsjedništva, kao institucije zadužene za spoljnu politiku, MIP-a i Misije u Njujorku jer je ponajviše problema na toj relaciji?

CVIJANOVIĆ: Teško. Gdje god imate bošnjačke kadrove u DKP-ovima, oni su promoteri samo svojih politika. Zanemaruju da su iz decentralizovane i multietničke zemlje, a žele da kreiraju i spoljnu i unutrašnju politiku i stalno tjeraju vodu na svoj mlin, pričajući neke svoje priče, a ne zajedničke. Međutim, svaki član Predsjedništva bira svoje kadrove, a ako to krenemo da osporavamo neće biti ni ambasadora ni konzula.

GLAS: Predsjedavanje je preuzeo Željko Komšić. Šta očekujete?

CVIJANOVIĆ: Biće problema jer prepoznajem potrebu kolege Bećirovića da se dokazuje, a ja ću nastaviti da reagujem na to. Šta će uraditi Komšić, to je do njega.

GLAS: Imajući u vidu da je u martu istekla strategija spoljne politike BiH, da li su pokrenute aktivnosti za kreiranje novih ciljeva zemlje na tom polju u narednom periodu?

CVIJANOVIĆ: Nisu i neće biti dok se ne dogovorimo kako stvari treba da funkcionišu. Ne trebaju nam strategije koje nećemo poštovati ni koje će služiti za uzurpaciju.

GLAS: Znači, nema nove strategije dok ne bude sređena situacija i na unutrašnjem i spoljnom planu? 

CVIJANOVIĆ: Neće biti strategije dok ne sredimo stvari. Dok ih ne istjeramo na čistac.

GLAS: Na primjer, koje stvari?

CVIJANOVIĆ: Sve ove o kojima pričam. Ne možete privatizovati niti uzurpirati institucije, kinjiti druge po bijelom svijetu, niti tražiti sankcije protiv onih sa kojima živite i toga dosta još. Kada toga više ne bude onda ćemo raditi neke nove strategije. Ovako više ne može. Za sve ima tuk na utuk. Raspoložena sam za razgovor i dogovor, ali ne možete da me maltretirate niti se igrati sa pozicijom koju obavljam.

Jubilej "Glasa"

Ovo je veliki jubilej i čestitam na uspješnom radu tokom svih ovih raznih teških godina i periodu kroz koje je "Glas" prošao. Znam da uživate puno povjerenje društva, zajednice i građana i to s pravom. Sigurna sam da ćete nastaviti da objavljujete tu svoju misiju na kvalitetan način i u budućnosti.

Dobar izbor

GLAS: Sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom razgovarali ste nedavno sa novoimenovanim ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz reda srpskog naroda, a u okviru završnih priprema za odlazak i stupanja na dužnost. Da li ste zadovoljni sa njima?

CVIJANOVIĆ: Mislim da smo poslali najbolje kadrove. Imaju normalan pristup stvarima i nisu uzurpatori, već profesionalci. Neki od njih već su obavljali te funkcije, dio je novih, ali sam sigurna da i oni dobro znaju diplomatsku praksu te razumiju državu iz koje dolaze i pravila ponašanja. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana