Zavjet ćutanja o ratnim zločinima nad Srbima

Goran Maunaga
Zavjet ćutanja o ratnim zločinima nad Srbima

Sarajevo - Imena ubijenih i mučenih Srba i Hrvata u Vozući kod Zavidovića i zeničkom regionu su poznata, ali u arhivama Višeg javnog tužilaštva i Okružnog vojnog tužilaštva u Zenici ne postoje ti predmeti, jer niko nije želio da naloži procesuiranje tih ratnih zločina.

Navedeno je to u dopisu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je dostavljen Tužilaštvu Haškog tribunala u oktobru 2006. godine. Haško tužilaštvo je te podatke, koji se odnose na period od 1993. do 1996. godine, tražilo za potrebe suđenja komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću, koji je u Hagu osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u tom regionu.

Dokument, koji je u posjedu "Glasa Srpske", potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je među hiljadama drugih proslijedio Tužilaštvu BiH kao dokaz da su ratni načelnik CSB Zenica Šefik Džaferović i komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin znali za zločine nad Srbima, ali da ih nisu spriječili, niti su ih, kasnije, procesuirali.

- U naznačenim arhivama ne postoje predmeti ili drugi dokumenti koji bi upućivali na činjenicu da je izvršen prijem krivičnih prijava, zahtijevane istrage, ili podizani optužni akti vezano za ubistva i maltretiranje 62 ratna zarobljenika, pripadnika Vojske RS na području Kestena, odnosno u Kamenici, opština Zavidovići, u periodu od 11. do 29. septembra 1995. godine - piše u dopisu koji je potpisao glavni tužilac zeničkog Kantonalnog tužilaštva Haris Hadžiselimović.

Navedeno je da nema prijava, istraga, ni optužnica u slučaju ubistva i maltretiranja tri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske RS na području sela Livade, odnosno u Kamenici u periodu od 21. do 24. jula 1995. godine. Riječ je o Momiru Mitroviću, Predragu Kneževiću i Gojku Vujičiću.

- Krivičnih prijava, zahtijevanih istraga ni podignutih optužnica nema ni za ubistvo 25 civila hrvatske nacionalnosti 8. juna 1993. godine u selu Maline/Bikoši - naveo je Hadžiselimović.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana