Zajedništvo čuva malobrojne Srbe u FBiH

Vedrana Kulaga
Zajedništvo čuva malobrojne Srbe u FBiH

Drvar - Tradicionalna manifestacija “Dani sjećanja”, u znak pomena na srpske žrtve u 20. vijeku, s posebnim osvrtom na stradanje Srba u zapadnokrajiškim opštinama, biće organizovana danas u Drvaru, a dolazak su potvrdili visoki zvaničnici među kojima su srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srpske, a dolazak Vučića najavljen je nedavno nakon sastanka sa Dodikom u Beogradu. Tada, međutim, nije preciziran datum posjete Drvaru, a u organizacionom odboru manifestacije potvrđeno je juče “Glasu Srpske” da on dolazi danas.

Vučić je krajem jula ove godine, na svečanoj sjednici drvarske skupštine povodom Dana opštine, proglašen za počasnog građanina zbog, kako je tada rečeno, pružio veliku podršku srpskim povratnicima. Tada je najavljeno da će Srbija finansijski pomoći tu opštinu sa milion evra.

Načelnica Drvara Dušica Runić juče je za “Glas Srpske” istakla da je riječ o veoma važnom danu za opštinu i povratničke porodice.

- Ovaj događaj je od velikog značaja za Drvar, ali i za sve zapadnokrajiške opštine te Srbe povratnike. Ovo je dobar pokazatelj srpskog zajedništva i da Srbi u FBiH, čiji se broj svodi na nivo statističke greške, ne mogu opstati i ostati na tom području bez podrške Srpske i Srbije. Drvar, koji je najzapadnija srpska zajednica u Evropi, čuva ono što je vijekovima bilo srpsko - rekla je Runićeva.

Naglasila je da još traju razgovori o najavljenoj novčanoj pomoći o kojoj je bilo riječi kada je Vučić proglašen počasnim građaninom Drvara.

- Pomoć je izvjesna. U proteklom periodu smo pripremali projektne ideje koje se treba realizovati kroz tu pomoć. To se odnosi na investicione projekte, odnosno sanacije poslovnih zona, vodovoda i drugih projekata - zaključila je Runićeva.

Dolazak na “Dane sjećanja” potvrdili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić i drugi.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica koji je treću godinu organizator ove manifestacije, rekao je ranije da je cilj manifestacije “Dani sjećanja” institucionalna izgradnja kulture sjećanja i pamćenja.

- Moramo da znamo šta se desilo u prošlosti da imamo bolji put za budućnost - rekao je Kojić i dodao da će akademija “Krajino moja” biti u poslijepodnevnim časovima na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

U toj opštini je u aprilu otvorena i konzularna kancelarija Srbije putem koje su, kako je rečeno, ojačane veze sa maticom.

Presude izostale

Milorad Kojić je, govoreći o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine, istakao da još nema pravosnažnih presuda, izuzev jedne koja se odnosi na 505. Bužimsku brigadu takozvane Armije BiH, dok Hrvatska ignoriše procesuiranje svojih državljana za agresiju 1995. godine na Republiku Srpsku.

- Jedino što smo uspjeli sa tužiocem je da se otvori sudski proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i drugih lica - naglasio je Kojić i dodao da Srpska neće dozvoliti da zločin bude zaboravljen jer je više od 120.000 ljudi protjerano, a ubijeno 1.660.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana