Заједништво чува малобројне Србе у ФБиХ

Ведрана Кулага
Заједништво чува малобројне Србе у ФБиХ

Дрвар - Традиционална манифестација “Дани сјећања”, у знак помена на српске жртве у 20. вијеку, с посебним освртом на страдање Срба у западнокрајишким општинама, биће организована данас у Дрвару, а долазак су потврдили високи званичници међу којима су српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Манифестација се одржава под покровитељством Владе Српске, а долазак Вучића најављен је недавно након састанка са Додиком у Београду. Тада, међутим, није прецизиран датум посјете Дрвару, а у организационом одбору манифестације потврђено је јуче “Гласу Српске” да он долази данас.

Вучић је крајем јула ове године, на свечаној сједници дрварске скупштине поводом Дана општине, проглашен за почасног грађанина због, како је тада речено, пружио велику подршку српским повратницима. Тада је најављено да ће Србија финансијски помоћи ту општину са милион евра.

Начелница Дрвара Душица Рунић јуче је за “Глас Српске” истакла да је ријеч о веома важном дану за општину и повратничке породице.

- Овај догађај је од великог значаја за Дрвар, али и за све западнокрајишке општине те Србе повратнике. Ово је добар показатељ српског заједништва и да Срби у ФБиХ, чији се број своди на ниво статистичке грешке, не могу опстати и остати на том подручју без подршке Српске и Србије. Дрвар, који је најзападнија српска заједница у Европи, чува оно што је вијековима било српско - рекла је Рунићева.

Нагласила је да још трају разговори о најављеној новчаној помоћи о којој је било ријечи када је Вучић проглашен почасним грађанином Дрвара.

- Помоћ је извјесна. У протеклом периоду смо припремали пројектне идеје које се треба реализовати кроз ту помоћ. То се односи на инвестиционе пројекте, односно санације пословних зона, водовода и других пројеката - закључила је Рунићева.

Долазак на “Дане сјећања” потврдили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, лидер Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Парламенту БиХ Ненад Стевандић и други.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица који је трећу годину организатор ове манифестације, рекао је раније да је циљ манифестације “Дани сјећања” институционална изградња културе сјећања и памћења.

- Морамо да знамо шта се десило у прошлости да имамо бољи пут за будућност - рекао је Којић и додао да ће академија “Крајино моја” бити у послијеподневним часовима на платоу испред Радничког дома у Дрвару.

У тој општини је у априлу отворена и конзуларна канцеларија Србије путем које су, како је речено, ојачане везе са матицом.

Пресуде изостале

Милорад Којић је, говорећи о процесуирању ратних злочина почињених над Србима у западнокрајишким општинама 1995. године, истакао да још нема правоснажних пресуда, изузев једне која се односи на 505. Бужимску бригаду такозване Армије БиХ, док Хрватска игнорише процесуирање својих држављана за агресију 1995. године на Републику Српску.

- Једино што смо успјели са тужиоцем је да се отвори судски процес против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и других лица - нагласио је Којић и додао да Српска неће дозволити да злочин буде заборављен јер је више од 120.000 људи протјерано, а убијено 1.660.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана