Vlada Srpske odlučila da najniži dohodak iznosi 650 KM: Minimalna plata za veliku svađu

Marijana Miljić Bjelovuk
Vlada Srpske odlučila da najniži dohodak iznosi 650 KM: Minimalna plata za veliku svađu

BANjALUKA - Minimalna plata u Srpskoj od ovog mjeseca iznosiće 650 maraka, što je za 60 maraka više u odnosu na najnižu platu koju su poslodavci do sada isplaćivali.

Ministarka finansija RS Zora Vidović navela je da je tu odluku donijela Vlada Srpske, jer se socijalni partneri nisu uspjeli dogovoriti na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u vezi sa iznosom najniže plate. Odluka Vlade primjenjivaće se za obračun plata koje poslodavci treba da isplate za mjesec maj.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u petak poslodavci nisu bili ni za usvajanje dnevnog reda, gdje je jedna od tačaka bila i povećanje minimalca.

- Inflacija je pojela povećanje najniže plate koje smo imali krajem prošle godine. Zbog toga smo mi tražili dalji rast te plate. Naš zahtjev je bio da idemo ka 873 marke, koliko je prema posljednjim podacima potrebno izdvojiti za prehranu u sindikalnoj potrošačkoj korpi - poručila je Mišićeva.

Navela je da poslodavci tvrde da uopšte ne treba da idu ka povećanju najniže plate u Srpskoj.

- Svako povećanje za koje se izborimo uz protivljenje poslodavaca je dobro. Mi smo bili svjesni da nećemo dobaciti do te 873 marke, ali smo insistirali na tome da dođe do rasta najniže plate. Na kraju je odlukom Vlade Srpske minimalac povećan za deset odsto, koliko je zabilježen i rast plata budžetskih korisnika - poručila je Mišićeva.

Naglasila je da će insistirati na daljem rastu najniže plate u Srpskoj te da je potrebno u ovoj godini još jednom povećati ta primanja.

- Moramo da idemo i na vanredna povećanja i da bar dostignemo iznos koji je minimalan za izdvajanje novca za prehranu. Plate moraju da prate raste inflacije. Povećanje najniže plate u Srpskoj “poguraće” i ostale plate u realnom sektoru, što je glavni razlog zbog čega su poslodavci bili protiv te odluke - naglasila je Mišićeva.

Poručila je da poslodavci u Srpskoj radniku kojem isplaćuju najnižu platu treba da plate i minuli rad, ali i topli obrok u neto iznosu od osam maraka za svaki dan koji provede na poslu, a nema obezbijeđenu ishranu na radnom mjestu. Poslodavci u Srpskoj ne kriju razočarenje te poručuju da je Vlada prekršila pravila odlukom o povećanju minimalca u Srpskoj.

- Time su na sebe preuzeli odgovornost za sve negativne posljedice te odluke. Šta? Sada ćemo doći u situaciju da ćemo svaki mjesec utvrđivati najnižu platu. Nije rađeno nikakva analiza niti šta drugo. Sve je urađeno pro forme - naveo je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

Naglasio je da minimalna plata u Srpskoj sada nije ispod 850 do 900 maraka ukupno sa minulim radom, toplim obrokom i prevozom.

- Toliko to ispadne na kraju. Ova odluka mogla bi natjerati poslodavce da se vrate u sivu zonu. Pitanje je veliko kuda će ovo sve odvesti, ali siguran sam da će ova odluka Vlade Srpske jedan dio poslodavaca gurnuti u veliki problem - poručio je Trivić.

Zakon

Zakonom o radu u Srpskoj propisano je da ako Ekonomsko-socijalni savjet ne utvrdi prijedlog, odluku o najnižoj plati donosi Vlada, imajući u vidu kretanje plata, rast proizvodnje i životnog standarda u Srpskoj. Vlada Srpske povećala je najnižu platu krajem 2021. godine za 60 maraka, odnosno sa 540 na 590, koliko i trenutno iznosi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana