Влада Српске одлучила да најнижи доходак износи 650 КМ: Минимална плата за велику свађу

Маријана Миљић Бјеловук
Влада Српске одлучила да најнижи доходак износи 650 КМ: Минимална плата за велику свађу

БАЊАЛУКА - Минимална плата у Српској од овог мјесеца износиће 650 марака, што је за 60 марака више у односу на најнижу плату коју су послодавци до сада исплаћивали.

Министарка финансија РС Зора Видовић навела је да је ту одлуку донијела Влада Српске, јер се социјални партнери нису успјели договорити на сједници Економско-социјалног савјета у вези са износом најниже плате. Одлука Владе примјењиваће се за обрачун плата које послодавци треба да исплате за мјесец мај.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да на сједници Економско-социјалног савјета у петак послодавци нису били ни за усвајање дневног реда, гдје је једна од тачака била и повећање минималца.

- Инфлација је појела повећање најниже плате које смо имали крајем прошле године. Због тога смо ми тражили даљи раст те плате. Наш захтјев је био да идемо ка 873 марке, колико је према посљедњим подацима потребно издвојити за прехрану у синдикалној потрошачкој корпи - поручила је Мишићева.

Навела је да послодавци тврде да уопште не треба да иду ка повећању најниже плате у Српској.

- Свако повећање за које се изборимо уз противљење послодаваца је добро. Ми смо били свјесни да нећемо добацити до те 873 марке, али смо инсистирали на томе да дође до раста најниже плате. На крају је одлуком Владе Српске минималац повећан за десет одсто, колико је забиљежен и раст плата буџетских корисника - поручила је Мишићева.

Нагласила је да ће инсистирати на даљем расту најниже плате у Српској те да је потребно у овој години још једном повећати та примања.

- Морамо да идемо и на ванредна повећања и да бар достигнемо износ који је минималан за издвајање новца за прехрану. Плате морају да прате расте инфлације. Повећање најниже плате у Српској “погураће” и остале плате у реалном сектору, што је главни разлог због чега су послодавци били против те одлуке - нагласила је Мишићева.

Поручила је да послодавци у Српској раднику којем исплаћују најнижу плату треба да плате и минули рад, али и топли оброк у нето износу од осам марака за сваки дан који проведе на послу, а нема обезбијеђену исхрану на радном мјесту. Послодавци у Српској не крију разочарење те поручују да је Влада прекршила правила одлуком о повећању минималца у Српској.

- Тиме су на себе преузели одговорност за све негативне посљедице те одлуке. Шта? Сада ћемо доћи у ситуацију да ћемо сваки мјесец утврђивати најнижу плату. Није рађено никаква анализа нити шта друго. Све је урађено про форме - навео је предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Нагласио је да минимална плата у Српској сада није испод 850 до 900 марака укупно са минулим радом, топлим оброком и превозом.

- Толико то испадне на крају. Ова одлука могла би натјерати послодавце да се врате у сиву зону. Питање је велико куда ће ово све одвести, али сигуран сам да ће ова одлука Владе Српске један дио послодаваца гурнути у велики проблем - поручио је Тривић.

Закон

Законом о раду у Српској прописано је да ако Економско-социјални савјет не утврди приједлог, одлуку о најнижој плати доноси Влада, имајући у виду кретање плата, раст производње и животног стандарда у Српској. Влада Српске повећала је најнижу плату крајем 2021. године за 60 марака, односно са 540 на 590, колико и тренутно износи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана