Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH: Milioni stižu za autoput i most

Goran Maunaga
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH: Milioni stižu za autoput i most

Program koji smo potpisali sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) predviđa više reformskih zahvata u mnogim oblastima života.

Vjerujem da ćemo ovog puta biti ažurniji i da ćemo svi obaviti svoj dio posla kako bi aranžman bio nastavljen, a treća tranša kredita isplaćena, kaže ministar finansija i trezora BiH i funkcioner HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

* GLAS: U Banjaluci danas potpisujete ugovore za dva važna projekta u izgradnji putne infrastrukture. O čemu se radi?

BEVANDA: Nakon zastoja u investiranju zbog odgađanja usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH, nastavljamo projekte koji su ranije ispregovarani. Oko 600 miliona evra dogovorenih kreditnih aranžmana, koje prate i grant sredstva, bilo je na čekanju jer nisu bile usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama na čemu su insistirali međunarodni kreditori, evropske institucije, a i sami smo preuzeli te obaveze. U Banjaluci potpisujemo ugovor o finansiranju dionice autoputa Banjaluka - Prnjavor. Ovim ugovorom se obezbjeđuje dodatnih 47 miliona evra za finansiranje izgradnje zapadnog dijela dionice autoputa u dužini od 35 kilometara. Takođe, biće potpisan i ugovor o investicionom grantu od 6,8 miliona evra koje je obezbijedila Evropska unija za izgradnju mosta u Gradišci na graničnom prelazu prema Hrvatskoj. Oba projekta bitna su za povezivanje BiH s regijom i s EU na koridorima 5C i 10C.

* GLAS: Da li je usvajanje izmjena Zakona o akcizama bilo pogrešan korak, posebno u izbornoj godini, s obzirom na to da se i dalje čuju kritike zbog poskupljenja goriva?

BEVANDA: Ako ćemo kalkulisati i politizovati, onda jeste, ali plašim se da nema mjesta politizaciji kada sredstva za investicije čekaju i kada ste potpisali da ćete sprovoditi određene politike i reforme. Nikada poskupljenja nisu saveznik u radu izvršne vlasti, ali ako ona imaju viši cilj, onda su opravdana. Nikada nisu lake ni reforme, ni rezovi koji zadiru u nečija prava ili novčanike. Oni koji su glasali za akcize bili su toga svjesni, ali bili smo i dovoljno odgovorni da sačuvamo dogovorene projekte i nastavimo s radom koji će pokrenuti domaću privredu, donijeti nam nova radna mjesta u građevinskom sektoru i ekonomski rast. Nisam još čuo nijedan razložan argument protiv povećanja putarina koje će biti namjenski korišćene za izgradnju autoputeva i puteva. To što neki koriste situaciju da ostvare ekstraprihod i što su povećali cijene na pumpama 20 dana prije stupanja na snagu izmjena zakona nije nešto na šta smo mogli uticati, jer su tržište i formiranje cijena slobodni. Naravno, uvijek ima prostora da inspekcije pojačaju kontrole u skladu sa zakonom.

* GLAS: Imali ste juče sastanak s delegacijom MMF-a. Da li se nastavlja aranžman i hoće li biti ispunjeni uslovi za isplatu treće tranše?

BEVANDA: Program koji smo potpisali ovog puta s MMF-om predviđa više reformskih zahvata u mnogim oblastima života. To su, uglavnom, nadležnosti entiteta i najveći dio posla je na njima, ali da bismo ispunili ono na šta smo pristali, moramo svi ispuniti svoj dio posla. Više puta sam ponovio da je saradnja s MMF-om važnija zbog reformi koje ćemo sprovesti nego radi same uplate tranši kredita. To sam govorio i dok sam bio federalni ministar jer sada na nivou BiH ionako ne trošimo ni marku od MMF-a. Vjerujem da ćemo ovog puta biti ažurniji i da ćemo svi obaviti svoj dio posla kako bi aranžman bio nastavljen, a treća tranša isplaćena.

* GLAS: U izbornoj godini teško je očekivati velike reforme, a na nivou BiH duže vrijeme nema parlamentarne većine. Koliko će to uticati na rad Savjeta ministara BiH do izbora novog saziva i koliko na to utiču narušeni odnosi na relaciji SDA - HDZ BiH?

BEVANDA: Utiče to sve već duže vrijeme, jer većina se formira od slučaja do slučaja. Što se tiče HDZ-a BiH, mi nismo odustali od svog programa i onoga što zastupamo od početka i ne mislim da smo dio problema niti zatežemo odnose. I dalje smo lokomotiva na evropskom putu, nastojimo da ispunimo ono što je dio Reformske agende, ali i političkih dogovora.

* GLAS: Da li će biti dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, od čega mnogo toga zavisi, posebno u periodu poslije izbora?

BEVANDA: Vidjeli smo kako je sve prošlo u Parlamentu BiH. Nema drugog rješenja osim dogovora političkih aktera, ali vrijeme curi. Hrvatski narodni sabor insistira na ravnopravnom položaju Hrvata poštivanjem Ustava BiH i odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, što je bio i razlog da budu predložene izmjene i dopune Izbornog zakona. One nisu prošle i sad čekamo nova rješenja dva mjeseca pred raspisivanje izbora, kada je sve manje prostora za smiren i razložan dogovor.

Plate za vojnike

* GLAS: Da li će biti povećane plate vojnicima s obzirom na to da je to predviđeno iniciranim izmjenama zakona, ali da nije obezbijeđen potrebni novac?

BEVANDA: Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u prvom čitanju izmjene i dopune Zakona o platama koje se odnose na primanja vojnika. Sada svi akcenat stavljaju na Ministarstvo finansija i trezora BiH kao da je naše mišljenje obavezujuće, a samo prije nekoliko mjeseci izmijenjen je zakon i povećana su primanja policajaca uz negativno mišljenje našeg ministarstva pa i Savjeta ministara. Bilo je logično očekivati zahtjeve vojnika kada su povećana primanja policiji. Ministarstvo finansija nije to koje odlučuje, mi damo procjene na koji način je to moguće realizovati i ocijenimo finansijski efekat zakonskih izmjena, a Parlament je taj koji odluči. Mi smo dali procjene i nakon usvajanja budžeta za ovu godinu možemo samo praviti rezove na jednoj strani da bismo ostvarili povećanja na drugoj. Ali vidjećemo kakav će biti stav Savjeta ministara i, na kraju, poslanika i delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana