Višković: Poslanici 21. decembra o budžetu za narednu godinu

Srna
Višković: Poslanici 21. decembra o budžetu za narednu godinu

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će posebna sjednica parlamenta o budžetu Srpske za narednu godinu biti održana 21. decembra, a da poslanike uskoro očekuje posebna sjednica o zakonu o berzi.

"Kada je riječ o budžetu, skupštinska većina ima spremne amandmane i sve ćemo dovesti u poziciju da svi, koliko je moguće, budu zadovoljni", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.


On kaže da skupštinska većina nije protiv ukidanja "bijelog hljeba", te da je s tim u vezi pripremljen i zaključak kojim se Vlada Republike Srpske zadužuje da izmijeni sve zakone koji uređuju ovu oblast jer to nije moguće završiti samo sa dva prijedloga zakona, koji su razmatrani na prijedlog Poslaničke grupe Napredna Srpska.

"Biće ukinut žbijeli hljebž. Ukoliko Vlada, iz bilo kojih razloga, bude prolongirala ovo pitanje, skupštinska većina će u prvom kvartalu sljedeće godine pristupiti izmjeni seta zakona da bi ova privilegija bila ukinuta", rekao je Višković.

Za ukidanje "bijelog hljeba" je i DNS, ali ova stranka, prema riječima šefa Kluba poslanika DNS-a Spomenke Stevanović, neće glasati o prijedlozima zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

"DNS je za ukidanje žbijelog hljebaž i za sve druge uštede koje je moguće postići u javnom sektoru. Nećemo sada glasati jer bi to značilo da između popularnosti i odgovornosti biramo popularnost, a time bi u praksi stvorili mnogo problema", naglasila je Stevanovićeva.

Ona nije željela da komentariše ponudu izraelske kompanije za kupovinu akcija Rudnika željezne rude "Ljubija", dok je Višković izrazio uvjerenje da će SNSD i DNS o ovom pitanju sigurno imati isti stav, a koji će biti najbolje rješenje za Republiku Srpsku.

Višković i Stevanovićeva ocijenili su referendum o Danu Republike kao događaj ove godine kojim je Srpska pokazala demokratski kapacitet.

Višković: Javnost će biti upoznata kakvu štetu pravi Savez za promjene

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će javnost uskoro biti obaviještena o tome kakvu štetu prave predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, ne precizirajući o čemu je konkretno riječ.
Višković je istakao da poštuje institucije Republike Srpske, bez obzira ko u određenom momentu izvršava vlast, te da je u dilemi kada je riječ o strankama koje čine Savez za promjene.

"Sve vrijeme bježe od istine, kao da ne obavljaju jednu značajnu polugu vlasti, a to je vlast na nivou BiH. Stalno glume neku opoziciju, i ovdje i tamo. Tamo se nešto ne pitaju, a ovdje su opozicija", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je poručio da stranke Saveza za promjene, koje su na vlasti na nivou BiH, nisu amnestirane jer se mnoge stvari, koje se implementiraju i u Srpskoj, donose u okviru zajedničkih institucija.

"Očekujem da konačno počnu da rade svoj posao i da rade u interesu građana Republike Srpske, koji su ih i izabrali da ih predstavljaju", naglasio je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana