"Veritas" na granici sa Mađarskom uhapšen Srbin Darko Štakor

G.S.
"Veritas" na granici sa Mađarskom uhapšen Srbin Darko Štakor

BEOGRAD - Hrvatska policija uhapsila je na granici sa Mađarskom Srbina Darka Štakora /52/ iz Kokireva kod Vojnića zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Korduna, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Štakor je uhapšen 12. septembra pri ulasku u Hrvatsku iz Mađarske najvjerovatnije na osnovu lokalne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe.

Iz "Veritasa" navode da se Štakor nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine Državnog tužilaštva Hrvatske sa stanjem na dan 30. jun 2017. godine, a na kojem je bilo 1.396 imena.

Prema podacima koje je porodica uhapšenog danas dostavila "Veritasu", Štakor je sa rodnog Korduna izbjegao u avgustu 1995. godine i jedno vrijeme je živio kod sestre u Vukovaru, odakle je prije dvadesetak godina otišao u Njemačku gdje je zasnovao porodicu.

Ranije je nekoliko puta odlazio u rodno selo i prilikom svakog dolaska policija ga je ispitivala u vezi njegovog učešća u ratu, što je poprimalo oblik maltretiranja, zbog čega nekoliko proteklih godina nije ni odlazio u Hrvatsku.

U subotu, 12. septembra je krenuo u Vukovar da obiđe majku i bolesnu sestru, a u trenutku hapšenja u automobilu sa njim je bilo dvoje maloljetne djece.

Dopušteno mu je da pozove suprugu koja je u nedjelju preuzela djecu i odvela ih u Njemačku, a policija je Štakora odvezla u istražni zatvor u Rijeku gdje se i sada nalazi.

Rođaci i saborci uhapšenog svjedoče da je Štakor bio veoma miran i u svakom pogledu primjernog ponašanja i da ne vjeruju da je bilo šta učinio što bi se moglo podvesti pod ratni zločin.

Prema "Veritasovim" saznanjima, Štakor bi mogao da bude jedan od trojice osumnjičenih protiv kojih je Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci 24. juna otvorilo istragu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u novembru 1991. godine na području Cetingrada.

"Veritas" podsjeća da je ovo četvrto hapšenje osoba iz bivše Republike Srpske Krajine po hrvatskim potjernicama zbog ratnih zločina.

Predhodnih troje uhapšeno je van Hrvatske po međunarodnim potjernicama koje je za njima raspisao zagrebački biro Interpola i nalaze se u ekstradicionim zatvorima do okončanja ekstradicionog postupka.

Iz "Veritasa" ističu da je procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja i otpuštanja iz zatvora, postala svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 177 Srba, od kojih su 64 prebačena u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i Sprske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana