Ustavni sud odbio da ocjenjuje ustavnost više zakona Srpske

Srna
Ustavni sud odbio da ocjenjuje ustavnost više zakona Srpske

BANjALUKA- Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske.

Ustavni sud je saopštio da nije prihvaćena ni inicijativa za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba zakona o komunalnim djelatnostima, o investicionim fondovima i o finansiranju poslova i uspostavljanja katastra nepokretnosti, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Ustavni sud Srpske utvrdio je i da odluka Skupštine opštine Bileća o usvajanju Plana parcelacije i stručnog mišljenja sa urbanističko-tehničkim uslovoma za izgradnju poslovnog objekta benzinske stanice sa pratećim sadržajima nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

- Neustavnost ove odluke Ustavni sud je utvrdio na osnovu toga što postupak usvajanja osporenog planskog dokumenta nije sproveden u saglasnosti sa imperativnim normama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je njegov donosilac povrijedio ustavno načelo zakonitosti kojim je određeno da propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom - navodi se u saopštenju.
U pojedinim predmetima Ustavni sud je donio rješenja kojima je obustavio postupke, jer su prestali postojati procesni razlozi za njihovo dalje vođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana