Уставни суд одбио да оцјењује уставност више закона Српске

Срна
Уставни суд одбио да оцјењује уставност више закона Српске

БАЊАЛУКА- Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности појединих одредаба Закона о платама запослених у органима управе Српске.

Уставни суд је саопштио да није прихваћена ни иницијатива за оцјену уставности појединих одредаба закона о комуналним дјелатностима, о инвестиционим фондовима и о финансирању послова и успостављања катастра непокретности, као и оцјену појединих подзаконских нормативних аката.

Уставни суд Српске утврдио је и да одлука Скупштине општине Билећа о усвајању Плана парцелације и стручног мишљења са урбанистичко-техничким условома за изградњу пословног објекта бензинске станице са пратећим садржајима није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађењу.

- Неуставност ове одлуке Уставни суд је утврдио на основу тога што поступак усвајања оспореног планског документа није спроведен у сагласности са императивним нормама Закона о уређењу простора и грађењу, чиме је његов доносилац повриједио уставно начело законитости којим је одређено да прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом - наводи се у саопштењу.
У појединим предметима Уставни суд је донио рјешења којима је обуставио поступке, јер су престали постојати процесни разлози за њихово даље вођење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана