Uskoro procjena posljedica SSP-a

Ž. D.
Uskoro procjena posljedica SSP-a

Sarajevo - Savjet ministara BiH odgodio je juče izjašnjavanje o informaciji o stanju u mljekarskoj industriji kako bi bile prikupljene dodatne informacije, u skladu sa posljednjom posjetom njemačkog ministra poljoprivrede i prehrane Kristijana Šmita.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podsjetio je da stručnjaci treba da procijene uticaj adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na poljoprivredni sektor u BiH.

- Imali smo sastanke sa predstavnicima Svjetske banke, međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima koji djeluju i rade u BiH. Svjetska banka preuzela je obavezu da, u skladu sa dogovorom, u skorije vrijeme pripremi procjenu koja se tiče posljedica koje će imati ključni poljoprivredni sektori u BiH zbog adaptacije SSP-a - rekao je Šarović i dodao da ne može govoriti o rokovima, ali da vjeruje da će sve biti urađeno do 1. januara kada sporazum stupa na snagu.

Ističe da je sada sve u rukama Svjetske banke.

- Na sastancima koji će uslijediti biće rađena procjena posljedica adaptiranog SSP-a, posebno kada je u pitanju sektor mljekarske industrije. Ključne tačke će biti povećanje konkurentnosti privrede sa kratkoročnim i dugoročnim mjerama kako bi ovaj sektor mogao dočekati potpunu liberalizaciju tržišta - rekao je Šarović.

Savjet ministara BiH nije raspravljao o odluci o formiranju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma koju je predložio ministar bezbjednosti Dragan Mektić, a koju Vlada RS smatra prenosom nadležnosti, jer Mektić nije bio prisutan zbog godišnjeg odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana