Umjetnost i kultura najbolji ambasadori

Vesna Popović
Umjetnost i kultura najbolji ambasadori

Kultura je veliki prostor bez granica gdje se govori zajedničkim jezikom umjetnosti i najbolji je ambasador svakog naroda. Kako bi se kretala, širila i postala dostupna bitno je izgraditi mostove saradnje i razmijeniti iskustva.

 To su uglavnom ugovori, memorandumi i programi kulturne saradnje, koji omogućuju šire predstavljanje kulture RS u drugim zemljama, kao i kulture drugih zemalja u Srpskoj. Njihova uloga je razvijanje direktne i kontinuirane saradnje i razmjene između ustanova, umjetnika i stručnjaka na svim područjima kulture i umjetnosti od objavljivanja književnih djela, prezentacije filmova i umjetničkih izložbi, gostovanja pozorišnih umjetnika te učestvovanje na međunarodnim kulturnim manifestacijama i skupovima.

 Umjetnost nema granica

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković je rekla da je od potpisivanja memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prvi realizovani projekat bila izložba "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti".

- Izložba je bila otvorena od 12. juna do 22. jula, a Muzej ju je priredio u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada - rekla je Vujkovićeva.

Dodala je da su Muzej savremene umjetnosti RS i Galerija Matice srpske potpisali i sporazum o saradnji, koji se vezuje na protokol dva ministarstva, a odnosi se na period od 2014. do 2016. godine.

- Sporazum podrazumijeva da obje strane potpisnice razmjenjuju iskustva u organizaciji i realizaciji projekata u muzejskoj djelatnosti, pripremaju i realizuju zajedničke projekte od obostranog interesa u RS i Republici Srbiji, razmjenjuju kadrove radi realizacije zajedničkih projekata, razmjenjuju stručne i naučne radove i objavljuju ih u sopstvenim publikacijama i drugim izdanjima i razmjenjuju informacije od obostranog interesa - precizirala je Vujkovićeva.

Dodala je da su u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, Muzejom savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i SEEcult.org portalom za kulturu jugoistočne Evrope, realizovali izložbu Brede Beban "Let's call it love/ Nazovimo to ljubav.

- Od 31. jula do 22. avgusta prikazan je dosad najcjelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske i evropske umjetnice - naglasila je Vujkovićeva.

Izložba Mladena Miljanovića "Vrt uživanja" u produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS, sa kojom je ovaj umjetnik predstavljao BiH na 55. venecijanskom bijenalu, gostovala je u Kulturnom centru Beograd od 28. avgusta do 20. septembra.

- Bila je ovo prilika da originalnom postavkom Paviljona BiH u Beogradu još jednom podsjetimo publiku na ovaj značajni projekat Muzeja - istakla je Vujkovićeva.

Objasnila je da je i aktuelna izložba u Muzeju "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata - Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji" takođe rezultat ove saradnje.

- Riječ je o projektu, koji je Narodni muzej u Beogradu priredio u čast 170 godina od svog osnivanja, a istovremeno to je i najznačajniji projekat iz oblasti likovnih umjetnosti u Srbiji kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata - rekla je Vujkovićeva i dodala da je izložba otvorena do 2. novembra.

 Očuvanje istorijskog nasljeđa

Iz Arhiva Republike Srpske poručuju da su prethodnih mjeseci sa Arhivom Jugoslavije u Beogradu povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Beogradu organizovali izložbu "Mlada Bosna i Sarajevski atentat".

- Sa istom izložbom gostovali smo u Novom Sadu, a tu postavku će vidjeti i publika u Somboru - rekao je pomoćnik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić.

Izložba dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" prikazala je pet tematskih cjelina: "Mlada Bosna", "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914" i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini" i 249 dokumenata i fotografija koji govore o atentatu "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine, događaju koji već 100 godina zaokuplja interesovanje ne samo naučnika, publicista i političara, nego i šire javnosti. Izložena su dokumenta, ne samo Arhiva RS, nego i oni iz Arhiva BiH, Istorijskog arhiva grada Sarajeva i biblioteka iz država u okruženju.

Prema Stojnićevim riječima, Arhiv RS je takođe gostovao sa izložbom "Željeznice u Kraljevini Jugoslaviji od 1918. do 1941. godine", koja je posvećena 140. godišnjici izgradnje prve željezničke pruge na teritoriji RS.

- Ova postavka predstavljena je u Istorijskom arhivu u Užicu, a nakon toga i u Istorijskom arhivu "Timočka Krajina" u Zaječaru - objasnio je Stojnić.

Postavka sadrži 523 eksponata i podijeljena je na devet poglavlja. Ova postavka prvo je prikazana u Banjaluci, ali i u Budimpešti, kada je prije dvije godine bila izložena u holu željezničke stanice ovog grada.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić je rekao da imaju dugogodišnju saradnju sa sličnim zavodom iz Srbije.

- Imali smo zajedničke aktivnosti u vezi sa nominacijom stećaka za upis na listu svjetske kulturne baštine.

Godinama zajedno sa kolegama iz Srbije radimo na arheološkim iskopavanjima u Skelanima. Predmeti koji su pronađeni restaurisani su i dostupni svima koji posjete Skelane, a na tome će uglavnom raditi stručnjaci iz RS - objasnio je Nagradić.

Dodao je da sa kolegama iz Srbije sarađuju na projektu čiji je cilj da bude proglašen nacionalni park Drina.

- Obuhvatao bi desnu obalu Drine u Srbiji i lijevu obalu Drine od Višegrada do Skelana u RS. Aktivnosti su već dobro odmakle i očekujemo da ćemo o tom pitanju značajan posao obaviti do kraja godine - rekao je Nagradić.

Precizirao je da bi do kraja godine trebalo da imaju stručni sastanak sa predstavnicima Zavoda iz Srbije na kojim će odlučiti sa kojim regionalnim projektima će aplicirati za sredstva iz različitih fondova.

 Daske koje život znače

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je naglasio da za umjetnost nema granica, ugovora i država i da najbolje funkcioniše na osnovu dobrih međuljudskih odnosa.

- Imamo saradnju sa pozorištima iz Srbije kao što je Narodno pozorište, Beogradsko dramsko, "Zvezdara teatar", "Atelje 212" iz Beograda, zatim sa Knjaževsko-srpskim teatrom iz Kragujevca, Narodnim pozorištem iz Užica, Kruševačkim narodnim pozorištem, "Sterijinim pozorjem" i Narodnim pozorištem iz Novog Sada, te pozorištima iz Subotice i Zaječara - rekao je Novaković.

Pored pozorišta iz Srbije, Novaković je rekao da imaju odličnu saradnju i sa pozorištima "Gavela" i "Kermepuh" iz Zagreba.

- Sa predstavama smo gostovali na "Joakim interfestu" u Kragujevcu, ali i u Beogradskom dramskom pozorištu. Uskoro ćemo gostovati u Užicu, a potom idemo u Nikšić, gdje smo ostvarili saradnju sa Narodnim pozorištem Crne Gore - naveo je Novaković.

Najavio je da će ljubitelji pozorišne umjetnosti u Narodnom pozorištu RS do kraja ove godine imati prilike da uživaju u gostovanjima Beogradskog dramskog pozorišta, "Zvezdare teatra" i "Kerempuha" iz Zagreba.

- U idućoj godini planiramo realizaciju posebnog koprodukcijskog projekata u saradnji sa pozorištima iz Tuzle i Zagreba. Nosilac projekta je Narodno pozorište RS, a radićemo tri Aristofanove drame u jednoj - objasnio je Novaković.

Teatar fest "Petar Kočić"

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je naglasio da je kroz Teatar fest "Petar Kočić" svake godine publici omogućeno da pogleda predstave pozorišta iz regiona. Ljubitelji teatra ove godine bili su u prilici da pogledaju predstave "Čarobnjak" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Mister Dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Rođendan gospodina Nušića" "Zvezdara teatra" iz Beograda, "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba te predstava "Prevaranti u suknji" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Planovi

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković je najavila da će saradnja sa institucijama sa kojima su već partnerski realizovali zajedničke projekte biti nastavljena.

- Sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u 2015. godini planiramo da realizujemo dvije izložbe, u Banjaluci i Novom Sadu. Ostvarićemo saradnju i sa nekim muzejima sa kojima još nismo imali prilike da sarađujemo, kao što je Muzej istorije Jugoslavije, dok su Muzej savremene umetnosti Beograd, Kulturni centar Beograd, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Spomen-zbirka Pavle Beljanski institucije sa kojima je uspješna saradnja već uspostavljena i u budućem periodu očekujemo njeno jačanje na svim nivoima - precizirala je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana