Ukinuta presuda Radiću, optuženom za ispaljivanje projektila iz "zolje" na zgradu "Agraminvesta"

Nebojša Tomašević
Ukinuta presuda Radiću, optuženom za ispaljivanje projektila iz "zolje" na zgradu "Agraminvesta"

BANjALUKA - Okružni sud u Banjaluci ukinuo je presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca koji je nepravosnažno bio osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je 30. marta 2018. godine ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača "zolja" na zgradu "Agraminvesta" u Banjaluci.

Predmet je vraćen Osnovnom sudu u Banjaluci na novi postupak.

Optužnicu protiv Radića u ovom predmetu podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. On je prvo bio osumnjičen za krivično djelo terorizam, ali je na kraju djelo okvalifikovano na spomenuti način.

Radić je inače bio aktivista SDS-a i povjerenik ove stranke u Čelincu. On je na ranijim ročištima tokom svjedočenja odbacio sve optužbe i umiješanost u ovaj slučaj.

Radić  je u februaru osuđen na dvije godina zatvora. Kako je kazao sudija Dalibor Kordić presudni dokaz za ovu presudu bio DNK osuđenog na projektilu.

Optužnica je Radića teretila da je iz pucao na zgradu koncerna "Agraminvest" u Bulevaru srpske vojske u Banjaluci 30. marta 2018. godine oko 23.40 časova. Prema navodima optužnice, ispalio je projektil iz "ručnog raketnog bacača "M80", takozvane "zolje" i da je raketa pogodila deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije društva za osiguranje "Euroherc" te je eksplodirala, probila prozor i završila u plafonu jedne od kancelarija.

U optužnici se ističe da je usljed dejstva eksplozije bojeve glave projektila izazvana opasnost po život radnika obezbjeđenja Dejana D. koji je bio u zgradi te je prouzrokovana materijalna šteta od 29.129 KM.

Navodi se da je Radić nakon toga u banjalučkoj ulici Frana Supila 8, odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i udaljio se u nepoznatom pravcu. Optužnica ga tereti i da je toku 2018. godine nabavio i do kritičnog dana nedozvoljeno držao "zolju".

Radić je na završetku suđenja rekao da to nije uradio i istakao da je njegov biološki trag na oružju ostao vjerovatno iz proteklog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana