Укинута пресуда Радићу, оптуженом за испаљивање пројектила из "зоље" на зграду "Аграминвеста"

Небојша Томашевић
Укинута пресуда Радићу, оптуженом за испаљивање пројектила из "зоље" на зграду "Аграминвеста"

БАЊАЛУКА - Окружни суд у Бањалуци укинуо је пресуду Александру Радићу (44) из Челинца који је неправоснажно био осуђен на двије године затвора због оптужби да је 30. марта 2018. године испалио пројектил из ручног ракетног бацача "зоља" на зграду "Аграминвеста" у Бањалуци.

Предмет је враћен Основном суду у Бањалуци на нови поступак.

Оптужницу против Радића у овом предмету подигло је Окружно јавно тужилаштво Бањалука. Он је прво био осумњичен за кривично дјело тероризам, али је на крају дјело оквалификовано на споменути начин.

Радић је иначе био активиста СДС-а и повјереник ове странке у Челинцу. Он је на ранијим рочиштима током свједочења одбацио све оптужбе и умијешаност у овај случај.

Радић  је у фебруару осуђен на двије година затвора. Како је казао судија Далибор Кордић пресудни доказ за ову пресуду био ДНК осуђеног на пројектилу.

Оптужница је Радића теретила да је из пуцао на зграду концерна "Аграминвест" у Булевару српске војске у Бањалуци 30. марта 2018. године око 23.40 часова. Према наводима оптужнице, испалио је пројектил из "ручног ракетног бацача "М80", такозване "зоље" и да је ракета погодила девети спрат зграде гдје су смјештене пословне просторије друштва за осигурање "Еурохерц" те је експлодирала, пробила прозор и завршила у плафону једне од канцеларија.

У оптужници се истиче да је усљед дејства експлозије бојеве главе пројектила изазвана опасност по живот радника обезбјеђења Дејана Д. који је био у згради те је проузрокована материјална штета од 29.129 КМ.

Наводи се да је Радић након тога у бањалучкој улици Франа Супила 8, одбацио празан лансер ручног ракетног бацача и удаљио се у непознатом правцу. Оптужница га терети и да је току 2018. године набавио и до критичног дана недозвољено држао "зољу".

Радић је на завршетку суђења рекао да то није урадио и истакао да је његов биолошки траг на оружју остао вјероватно из протеклог рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана