Ujić: Policija će tek imati pune ruke posla

Vedrana Kulaga
Ujić: Policija će tek imati pune ruke posla

Velika Kladuša, Sarajevo - Migranti koji su ostali “zarobljeni” u BiH postaju sve nervozniji i agresivniji, o čemu svjedoče incidenti u sredinama gdje su smješteni, a nadležni upozoravaju da bi situacija na terenu mogla i da se pogorša, zbog čega će policija imati pune posla.

Najnoviji neredi zabilježeni su u noći između utorka i srijede u Velikoj Kladuši, odnosno privremenom migrantskom centru u kojem je smješteno oko 670 ilegalnih izbjeglica i gdje je prvog dana juna izbio veliki požar u kojem je povrijeđeno više od 30 njih zbog nepažnje prilikom rukovanja električnim ili plinskim rešoom. 

U neredima su povrijeđena tri policajca i veći broj migranata, a oštećeno je i policijsko vozilo. Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je da je u napadu migranata na policiju uhapšeno oko 20 lica te da je za najmanje njih šest dogovorena deportacija sa područja kantona i eventualno i sa teritorije BiH, a sve u saradnji sa Službom za strance u BiH.

U migrantskom centru su, kako je saopšteno iz nadležnih institucija u tom kantonu, prvo izbili neredi između najmanje 100 migranata, o čemu su policiju u Velikoj Kladuši obavijestila lica koja rade na obezbjeđenju objekta. Patrola policije koja je bila u blizini pokušala je da uspostavi red i mir unutar objekta.

- Tada je došlo i do fizičkog napada veće grupe migranata na policajce koji su staklenim bocama, kamenicama i metalnim šipkama nasrnuli na pripadnike policije - istakao je Šiljdedić.

Nakon toga je na mjesto događaja upućeno pojačanje iz policijskih stanica Velika Kladuša i Cazin te su negdje oko pola pet ujutro uspostavljeni red i mir unutar samog objekta.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić vjeruje da će više migranata biti izmješteno sa tog područja i da će ti poslovi biti završeni u narednih nekoliko dana. Upozorio je da se, zbog složenosti situacije, mogu očekivati takvi incidenti.

- Dio migranata biće pod stalnim nadzorom u Imigracionom centru, dok će drugi promijeniti lokaciju, koja će biti dogovorena u idućim danima. Svuda gdje ima migranata u svijetu ima i narušavanja javnog reda i mira i kriminalnih radnji. Njihova nervoza kod nas jača kako je jača granica sa Hrvatskom i kako je teže izaći iz BiH. Duže od godinu dana govorim da mora biti ojačana Granična policija i granica s istočnim susjedima da nam se ne bi desilo da više migranata uđe nego što izađe jer smo tada u problemu. Oni se, u tom slučaju, gomilaju u BiH, situacija je napeta, nervoza velika i dolazi do toga da napadaju službena lica, dolazi do međusobnih sukoba jer među njima ima osoba iz država među kojima vlada netrpeljivost. Sigurno je da će policija i tužilaštvo imati mnogo više posla nego do sada - rekao je Ujić. 

Dnevno u BiH, prema podacima službe, uđe oko 105 migranata, a upozorio je da se mogu ostvariti ranije prognoze da će broj migranata biti povećan dolaskom toplijih dana.

MUP RS

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske juče je saopšteno da je tokom 24 časa pronađeno 13 ilegalnih migranata na područjima policijskih uprava Gradiška i Foča. Deset migranata je stiglo iz Iraka, dva iz Kurdistana i jedan iz Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana