Udar na budžet i dogovor s MMF-om i Evropom

Željka Domazet
Udar na budžet i dogovor s MMF-om i Evropom

Sarajevo - BiH nalazi se pred novim problemom u odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom komisijom s obzirom na to da je izvjesno da će biti usvojene izmjene zakona koje podrazumijevaju povećanje plata policijskim službenicima što bi donijelo i veće troškove iz budžeta i otvorilo vrata rastu zarada i vojnicima.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Ministarstva finansija i trezora BiH kaže da će usvajanje izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH osim udaljavanja od aranžmana sa MMF-om i reformske agende otežati i usvajanje već utvrđenog globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za naredne tri godine.

- Izmjene zakona će nesumnjivo biti usvojene u Parlamentu BiH. To znači veće plate za policijske službenike na nivou BiH i samim tim zahvatanje dodatnih desetak miliona KM iz budžeta, što je mimo onoga što je BiH obećala MMF-u u pismu namjere za kreditni aranžman i mimo okvirnog budžeta institucija BiH koji je definisan globalnim okvirom. Iz toga slijedi i povećanje koeficijenata pripadnicima Oružanih snaga što bi značilo novo zahvatanje iz budžeta i to za 15 do 20 miliona KM - kaže naš sagovornik.

Istakao je da je usvajanje izmjena zakona u suprotnosti sa odlukama Fiskalnog savjeta BiH.

- Fiskalni savjet trebalo bi u četvrtak razmatrati globalni okvir kojim je definisan okvirni budžet institucija BiH. RS i Ministarstvo finansija i trezora BiH imaju negativan stav o povećanju plata policijskim službenicima i po svemu sudeći neće biti usvojen globalni fiskalni okvir, jer okvirni budžet mora biti poštovan - kaže naš sagovornik i dodaje da izmjene zakona idu ka usvajanju uz prećutnu saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Fiskalni savjet će razmatrati informaciju Ministarstva finansijska i trezora o mogućem neispunjavanju obaveza iz aranžmana sa MMF-om u institucijama BiH s obzirom na predložene izmjene zakona. Aranžmanom sa MMF-om, za koji su vlasti u BiH potpisale usaglašeno pismo namjere, kao jedna od obaveza predviđeno je i ograničavanje ukupnog fonda za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH. Ministarstvo finansija i trezora BiH u informaciji upozorilo da je upućivanje izmjena Zakona o platama i naknadama u Parlament u suprotnosti sa preuzetim obavezama iz pisma namjere.

- S ciljem realizacije preuzete obaveze, Savjet ministara je 29. juna prošle godine usvojio politiku o ograničavanju potrošnje na plate i naknade u institucijama BiH. Predložene izmjene zakona usvojene su u Predstavničkom domu i u prvom čitanju u Domu naroda i njihovo konačno usvajanje može očekivati u narednih mjesec. Ako Dom naroda Parlamenta BiH usvoji predloženi zakon biće potrebno dodatnih deset miliona KM godišnje za njegovo sprovođenje zbog čega institucije BiH neće biti u mogućnosti da ispoštuju preuzetu obavezu kojom se ograničava fond za plate i naknade. Usvajanje takvog zakona moglo bi da utiče na povećanje okvira za finansiranje institucija BiH. Zahtjevi za povećanje koeficijenata profesionalnim vojnim licima već su primljeni u Ministarstvu finansija i trezora i postoji mogućnost pokretanja procedure za izmjene Zakona o platama i naknada u institucijama BiH i u tom dijelu - navedeno je u informaciji uz podsjećanje da obaveza ograničavanja fonda za plate i naknade nije preuzeta samo pismom namjere MMF-u, već i reformskom agendom.

Član Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić iz SNSD-a kaže da su predložene izmjene u suprotnosti sa reformskom agendom.

- Reformska agenda nas obavezuje da se striktno pridržavamo onoga što smo potpisali, a potpisali smo da nećemo povećavati plate u javnom sektoru. Poslije pada seta reformskih zakona o akcizama sada povećavaju i plate. BiH nije u stanju da ispuni ne samo ono što je obećala, nego i ono što je potpisala - rekla je Majkićeva ocijenivši da time potvrđuje da je neozbiljan partner.

MMF

Šef Misije MMF-a za BiH Nedim Ilahi poslao je 26. maja upozorenje najvišim zvaničnicima na nivou BiH i u entitetima u kojem je izrazio veliku zabrinutost zbog potencijalnih efekta izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Upozorio je da je procjena MMF-a da bi to značilo izdvajanje dodatnih osam do devet miliona KM u budžetu i da bi uslijedili i zahtjevi ostalih radnika u institucijama, koje bi bilo teško obuzdati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana