Tajne informacije svima na izvolite

Željka Domazet
Tajne informacije svima na izvolite

Sarajevo - Zajednička komisija Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost nije juče prihvatila informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o tome da li su bezbjednosne agencije radile po zakonu kada su presretale razgovore u slučaju koji je prethodio suspenziji glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Informaciju su zaustavili članovi komisije iz hrvatskog naroda, koji su bili uzdržani. Komisija je krajem avgusta zadužila Ministarstvo bezbjednosti da pripremi izvještaj za rukovodstvo oba doma Parlamenta BiH u vezi sa aferom "Transkript", u kojoj su presretnuti razgovori o predmetima vođenim u Tužilaštvu BiH, među kojima su i istrage o Bobar banci i Pavlović banci. Rasprava o transkriptima prisluškivanih razgovora koji inkriminišu Salihovića bila je na ivici incidenta.

Član Komisije iz SNSD-a Dušanka Majkić upozorila je na ozbiljne propuste Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva bezbjednosti BiH.

- Dokument je zbunjujući. SIPA ga je dostavila ministru bezbjednosti, koji ga je uputio svim članovima komisije. Ovo su podaci koji su povjerljivi, a odjednom su dostupni javnosti iako ih je Tužilaštvo BiH kvalifikovalo kao tajne. Ovo je ozbiljan propust i pakleni plan SIPA i Ministarstva bezbjednosti. Ministar bezbjednosti, direktor SIPA i zamjenik predsjedavajućeg ove komisije su kadar SDS-a. Nemojte da pravimo cirkus - rekla je Majkićeva i dodala da je za ovaj slučaj nadležna Zajednička komisija Parlamenta za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Član komisije Darko Babalj iz SDS-a odgovorio je Majkićevoj da predsjedavajući komisije za nadzor nad radom OBA Nikola Špirić iz SNSD-a ne radi svoj posao.

- Ne možete ni puškom natjerati Špirića da sazove sjednicu. Znate kako on to smandrlja - rekao je Babalj.

Majkićevoj je poručio da se uozbilji i da ga sluša.

- Ako nećete, začepite uši. Rezultat svega ovog je suspenzija Salihovića i neću da pričam o transkriptima jer nije suspendovan što je pojeo dvije čokolade. Vi, Dušanka, pričate nebuloze koje nikog ne interesuju. Ne prisustvujete sjednicama komisija - rekao je Babalj.

Na Babaljevo izlaganje je reagovala zamjenik predsjedavajućeg komisije Borjana Krišto iz HDZ-a BiH rekavši da je to neprimjereno ponašanje.

- U jednom momentu sam razmišljala da ustanem i odem sa sjednice - rekla je Krišto.

Član komisije iz SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da institucije treba da rade svoj posao i da komisija nema nadležnost za ovaj slučaj. Ognjen Tadić iz SDS-a je dodao da je ovo ključna tema za sve u političkom životu RS.

Direktor SIPA Perica Stanić rekao je da su postupili na osnovu dopisa Ministarstva bezbjednosti i dostavili izvještaj bez ulaska u tajne podatke.

- Agencija samo na zahtjev Tužilaštva BiH pravi transkripte. Nisu procurili tajni podaci, niti je narušena povjerljivost podataka. Ne stoje primjedbe Majkićeve ni da je zatvoren SDS-ov krug. Nisam član SDS-a, a da li sam simpatizer je nešto drugo. Da li to znači da je moj prethodnik bio vaš stranački drug - pitao je Stanić.

Varnice su sijevale i tokom rasprave o stanju u Graničnoj policiji. Majkićeva je pitala čije izvještaje o posjetama Graničnoj policiji i Oružanim snagama BiH razmatra komisija.

- Mi nismo išli u te posjete nego predsjedavajući Sifet Podžić i sa njim kolege iz jednog konstitutivnog naroda. Zašto bih ja ovome vjerovala - kazala je Majkićeva.

Mehmedović je kazao da nije išao u privatne posjete, dok je Podžić istakao da su svi članovi znali za posjete i da su one bile u planu rada. Podžić je kazao da je na graničnom prelazu Doljani vidio tešku situaciju, dok je Mehmedović rekao da je nepravedno da obični policajac iz svog džepa plaća ako ošteti retrovizor, a da rukovodioci slupaju auto i da to plaća Granična policija. Dodao je da je u protekle tri godine suspendovano više od 300 policajaca.

Na to je reagovao prvi čovjek Granične policije Zoran Galić, rekavši da ih političari napadaju kada im ne budu ostvarene želje da njihovi prijatelji ili rodbina budu unaprijeđeni i da Granična policija ne može funkcionisati na osnovu prijetnji.

Jerinić: Vojnici neće biti kažnjeni

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su izašli na referendum o Danu RS neće biti kažnjeni.

- Oni nemaju nikakvu odgovornost, nisu prekršili nijedan član ni zakona ni Ustava - kazao je Jerinić i dodao da ne zna ko je donio usmenu naredbu da istraga bude sprovedena.

Glasanje

"za" - Darko Babalj i Ognjen Tadić (SDS), Sifet Podžić i Hanka Vajzović (DF), Šemsudin Mehmedović (SDA)

"protiv" - Dušanka Majkić (SNSD)

"uzdržani" - Borjana Krišto i Bariša Čolak (HDZ BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana