Svjedok: Emir Ališić nosio samoubilački pojas

Srna
Svjedok: Emir Ališić nosio samoubilački pojas

SARAJEVO- Na suđenju Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok S-2 ispričao je kako je optuženog viđao u Siriji sa oružjem i u uniformi, te da je u gradu Nimbidžu primijetio da Ališić nosi samoubilački pojas.

Zaštićeni svjedok S-2 je rekao da je Ališić eksplozivni pojas nosio "radi svoje lične bezbjednosti".

Svjedok je ispričao da je Ališića upoznao na predavanjima u Maoči 2011, dvije godine prije odlaska u Siriju, gdje je boravio od polovine 2013. do 2016. i jedno vrijeme bio u gradu Haritanu zajedno sa drugim licima iz BiH, među kojima se nalazio i Ališić.

"Viđao sam ga tu gdje su bili svi ostali iz BiH", izjavio je svjedok i dodao da je Ališić bio obučen kao svi, nosio je maskirnu uniformu i oružje.

Prema svjedočenju S-2, oružje su zaduživali u jedinici, a uniformu su kupovali od svog novca.

On je rekao da je tada bila jedinica "Bejt komandos", kojom je upravljao Bajro Ikanović.

Svjedok je rekao da je u to vrijeme u Haritanu bila "Oslobodilačka vojska" i "Džabhat el Nusra", te da je "Bejt komandos" od početka 2014. godine bio pod okriljem "Islamske države".

S-2 je ispričao da on i Ališić u Haritanu nisu bili u istoj jedinici, te da ne zna da li je Ališić išao na ratišta.

On je istakao da je u Haritanu ostao do trećeg ili četvrtog mjeseca 2014. godine, te da je otišao u grad Raku, gdje je ostao do 2015. godine.

"Tada je osnovana jedinica kojom je komandovao Goran Pavlović", rekao je svjedok, dodavši da je ta jedinica pripadala "Islamskoj državi", da su pripadnici jedinice "većinom bili Bosanci", te je tu viđao Ališića, ali i mnoge druge.

On je objasnio da su išli na straže da čuvaju granice "Islamske države", te da je Ališić ispočetka išao na straže, ali da je poslije donosio dokumente da ima zdravstvenih problema i nije više išao.

Svjedok je rekao da je nakon Rake otišao u Nimbidž, objasnivši da se jedna grupa odvojila od jedinice Gorana Pavlovića i priključila se grupi Rame Pazare, dok se grupa koja je ostala kod Pavlovića, prebacila u Nimbidž nakon šest mjeseci.

"Raspala se ta jedinica, bili smo raspodijeljeni u arapske jedinice", rekao je S-2, dodavši da su sve jedinice bile pod "Islamskom državom".

Kada je Ališić bio prebačen "u jedinicu kod Arapa, on je izbjegavao da ide na straže, iz zdravstvenih razloga", naglasio je svjedok.

"Bili smo svi naoružani, oružje se nosilo radi svoje zaštite", rekao je S-2, napomenuvši da je Ališić nosio i samoubilački pojas oko pasa.

On je dodao da je u Nimbidžu ostao od 2015. pa do četvrtog ili petog mjeseca 2016. godine.

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva BiH da li je davao neku zakletvu i da li mu je poznato da je Ališić dao, svjedok S-2 je odgovorio da on nije davao zakletvu, te da mu nije poznato ni da li je dao Ališić, ali da mu je poznato da su neki iz BiH polagali zakletvu.

Odgovarajući na pitanje da li su dobijali novac u Nimbidžu, svjedok je rekao da su dobijali toliko da ne umru od gladi, da prežive.

S-2 je rekao da je u aprilu 2016. godine zadnji put vidio Ališića, koji je tada nosio uniformu i imao pušku.

On je ispričao da se iz Sirije vratio 2016. godine, te da je nakon toga nekoliko puta vršio prepoznavanje Ališića na osnovu fotografija u Agenciji za istrage i zaštitu i u Tužilaštvu BiH.

Odgovarajući na pitanje odbrane, svjedok S-2 je potvrdio da nikada nije zajedno s Ališićem učestvovao u vojnoj akciji.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. novembar, kada je planirano da svoj nalaz i mišljenje iznese Azra Alajbegović, koja je izvršila psihijatrijsko vještačenje četiri svjedoka o sposobnosti njihovog svjedočenja u ovom postupku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana