Свједок: Емир Алишић носио самоубилачки појас

Срна
Свједок: Емир Алишић носио самоубилачки појас

САРАЈЕВО- На суђењу Емиру Алишићу за ратовање у Сирији, заштићени свједок С-2 испричао је како је оптуженог виђао у Сирији са оружјем и у униформи, те да је у граду Нимбиџу примијетио да Алишић носи самоубилачки појас.

Заштићени свједок С-2 је рекао да је Алишић експлозивни појас носио "ради своје личне безбједности".

Свједок је испричао да је Алишића упознао на предавањима у Маочи 2011, двије године прије одласка у Сирију, гдје је боравио од половине 2013. до 2016. и једно вријеме био у граду Харитану заједно са другим лицима из БиХ, међу којима се налазио и Алишић.

"Виђао сам га ту гдје су били сви остали из БиХ", изјавио је свједок и додао да је Алишић био обучен као сви, носио је маскирну униформу и оружје.

Према свједочењу С-2, оружје су задуживали у јединици, а униформу су куповали од свог новца.

Он је рекао да је тада била јединица "Бејт командос", којом је управљао Бајро Икановић.

Свједок је рекао да је у то вријеме у Харитану била "Ослободилачка војска" и "Џабхат ел Нусра", те да је "Бејт командос" од почетка 2014. године био под окриљем "Исламске државе".

С-2 је испричао да он и Алишић у Харитану нису били у истој јединици, те да не зна да ли је Алишић ишао на ратишта.

Он је истакао да је у Харитану остао до трећег или четвртог мјесеца 2014. године, те да је отишао у град Раку, гдје је остао до 2015. године.

"Тада је основана јединица којом је командовао Горан Павловић", рекао је свједок, додавши да је та јединица припадала "Исламској држави", да су припадници јединице "већином били Босанци", те је ту виђао Алишића, али и многе друге.

Он је објаснио да су ишли на страже да чувају границе "Исламске државе", те да је Алишић испочетка ишао на страже, али да је послије доносио документе да има здравствених проблема и није више ишао.

Свједок је рекао да је након Раке отишао у Нимбиџ, објаснивши да се једна група одвојила од јединице Горана Павловића и прикључила се групи Раме Пазаре, док се група која је остала код Павловића, пребацила у Нимбиџ након шест мјесеци.

"Распала се та јединица, били смо расподијељени у арапске јединице", рекао је С-2, додавши да су све јединице биле под "Исламском државом".

Када је Алишић био пребачен "у јединицу код Арапа, он је избјегавао да иде на страже, из здравствених разлога", нагласио је свједок.

"Били смо сви наоружани, оружје се носило ради своје заштите", рекао је С-2, напоменувши да је Алишић носио и самоубилачки појас око паса.

Он је додао да је у Нимбиџу остао од 2015. па до четвртог или петог мјесеца 2016. године.

Одговарајући на питање Тужилаштва БиХ да ли је давао неку заклетву и да ли му је познато да је Алишић дао, свједок С-2 је одговорио да он није давао заклетву, те да му није познато ни да ли је дао Алишић, али да му је познато да су неки из БиХ полагали заклетву.

Одговарајући на питање да ли су добијали новац у Нимбиџу, свједок је рекао да су добијали толико да не умру од глади, да преживе.

С-2 је рекао да је у априлу 2016. године задњи пут видио Алишића, који је тада носио униформу и имао пушку.

Он је испричао да се из Сирије вратио 2016. године, те да је након тога неколико пута вршио препознавање Алишића на основу фотографија у Агенцији за истраге и заштиту и у Тужилаштву БиХ.

Одговарајући на питање одбране, свједок С-2 је потврдио да никада није заједно с Алишићем учествовао у војној акцији.

Наставак суђења је заказан за 3. новембар, када је планирано да свој налаз и мишљење изнесе Азра Алајбеговић, која је извршила психијатријско вјештачење четири свједока о способности њиховог свједочења у овом поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана