Svi radnici iz “Incela” moraju na hitan pregled

Dragana Orlović
Svi radnici iz “Incela” moraju na hitan pregled

Banjaluka - U banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” piralenom je najviše zagađeno zemljište na prostoru bivše “Energane” i u firmama “BC Metal i “Top Metal”, a s obzirom na to da je riječ o kancerogenom ulju, zatražen je hitan pregled svih radnika iz kruga tog nekadašnjeg giganta.

Poručeno je ovo poslije jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gdje je više od 20 učesnika razgovaralo o problemu kontaminiranog zemljišta i mjerama potrebnim za sanaciju. Ministarka Srebrenka Golić rekla je da ovaj problem treba sistemski rješavati, zbog čega je i formiran ekspertski tim, koji će sarađivati sa međunarodnim konsultantima.

- U idućih sedam dana ekspertskom timu biće dostupna sva potrebna infrastruktura - istakla je Golićeva i dodala da bi za mjesec trebalo da imaju putokaz kako dalje da postupaju u ovom slučaju.

Prioritet je, kako objašnjava, da najzagađenije zemljište bude izvezeno iz zemlje i uništeno na adekvatan način.

- U BiH ne postoji deponija ili spalionica za ovu vrstu otpada, a u Evropi se može uništiti samo u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj - objasnila je Golićeva.

Naglasila je da će svi vlasnici subjekata kod kojih je utvrđeno da je zagađeno zemljište morati sami da plate sanaciju.

Podsjetila je i da je UNDP odobrio Republici Srpskoj i FBiH po 300.000 dolara za lokacije koje su identifikovane kao prioritetne za sanaciju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Gradska uprava od početka uključena u rješenje problema sa piralenom. Zajedno sa gradskim i republičkim institucijama pripremili su, kako kaže, plan djelovanja. Napravljen je precizan redoslijed svih idućih koraka, odnosno definisane su četiri grupe mjera koje će biti preduzete.

- Prva mjera jeste istraga odgovornosti pravnog ili fizičkog lica za zagađenje koje je nastalo na području “Incela”. Za sve što utvrdimo biće obaviješteni policija i tužilaštvo. Druga mjera je prevencija, koja uključuje mjerenja i uzorkovanja, kao i zabranu iskopa, izvoza i manipulisanja materijama iz zemljišta bez prethodno utvrđenog stanja i mjerenja - istakao je Radojičić.

Treća mjera će se odnositi na uklanjanje posljedica, dok četvrta, kako je objasnio Radojičić, podrazumijeva besplatne preglede. Kada je riječ o mjerama zdravstvene zaštite, Radojičić je kazao da se one odnose na pojedina oboljenja, te da je već naložen i hitan pregled svih koji su radili na ovom području u posljednjih 20 godina.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta ove godine izbio je požar, kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije.

Trgovska gora

Srebrenka Golić ponovila je juče da Hrvatska nije donijela odluku da će na Trgovskoj gori graditi skladište za radioaktivni otpad i ocijenila da su izjave koje je u vezi sa tim slučajem dao predsjednik SDS-a Mirko Šarović čisto politikantstvo.

- Još ništa nije dogovoreno. U nekoliko navrata pisali smo vlastima Hrvatske i tražili da nam kažu da li preduzimaju aktivnosti kada je riječ o zbrinjavanju tog otpada. Do danas nismo ništa dobili - rekla je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana