Сви радници из “Инцела” морају на хитан преглед

Драгана Орловић
Сви радници из “Инцела” морају на хитан преглед

Бањалука - У бањалучкој Пословној зони “Инцел” пираленом је највише загађено земљиште на простору бивше “Енергане” и у фирмама “БЦ Метал и “Топ Метал”, а с обзиром на то да је ријеч о канцерогеном уљу, затражен је хитан преглед свих радника из круга тог некадашњег гиганта.

Поручено је ово послије јучерашњег састанка у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, гдје је више од 20 учесника разговарало о проблему контаминираног земљишта и мјерама потребним за санацију. Министарка Сребренка Голић рекла је да овај проблем треба системски рјешавати, због чега је и формиран експертски тим, који ће сарађивати са међународним консултантима.

- У идућих седам дана експертском тиму биће доступна сва потребна инфраструктура - истакла је Голићева и додала да би за мјесец требало да имају путоказ како даље да поступају у овом случају.

Приоритет је, како објашњава, да најзагађеније земљиште буде извезено из земље и уништено на адекватан начин.

- У БиХ не постоји депонија или спалионица за ову врсту отпада, а у Европи се може уништити само у Њемачкој, Италији и Француској - објаснила је Голићева.

Нагласила је да ће сви власници субјеката код којих је утврђено да је загађено земљиште морати сами да плате санацију.

Подсјетила је и да је УНДП одобрио Републици Српској и ФБиХ по 300.000 долара за локације које су идентификоване као приоритетне за санацију.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је Градска управа од почетка укључена у рјешење проблема са пираленом. Заједно са градским и републичким институцијама припремили су, како каже, план дјеловања. Направљен је прецизан редослијед свих идућих корака, односно дефинисане су четири групе мјера које ће бити предузете.

- Прва мјера јесте истрага одговорности правног или физичког лица за загађење које је настало на подручју “Инцела”. За све што утврдимо биће обавијештени полиција и тужилаштво. Друга мјера је превенција, која укључује мјерења и узорковања, као и забрану ископа, извоза и манипулисања материјама из земљишта без претходно утврђеног стања и мјерења - истакао је Радојичић.

Трећа мјера ће се односити на уклањање посљедица, док четврта, како је објаснио Радојичић, подразумијева бесплатне прегледе. Када је ријеч о мјерама здравствене заштите, Радојичић је казао да се оне односе на поједина обољења, те да је већ наложен и хитан преглед свих који су радили на овом подручју у посљедњих 20 година.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта ове године избио је пожар, када је плануло отровно уље пирален, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје.

Трговска гора

Сребренка Голић поновила је јуче да Хрватска није донијела одлуку да ће на Трговској гори градити складиште за радиоактивни отпад и оцијенила да су изјаве које је у вези са тим случајем дао предсједник СДС-а Мирко Шаровић чисто политикантство.

- Још ништа није договорено. У неколико наврата писали смо властима Хрватске и тражили да нам кажу да ли предузимају активности када је ријеч о збрињавању тог отпада. До данас нисмо ништа добили - рекла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана