“Šume” u plusu 2,8 miliona

Marijana Miljić
“Šume” u plusu 2,8 miliona

Banjaluka - Preduzeće “Šume RS” završilo je polugodište ove godine sa dobiti od oko 2,8 miliona maraka, ali je 11 šumskih gazdinstava u svom izvještaju za taj period iskazalo minus.

Polugodišnji izvještaj o poslovanju “Šuma RS” razmatraće  sutra i Nadzorni odbor ovog preduzeća na sjednici u Banjaluci. 

- Uprkos tome što je veliki broj gazdinstava na polugodištu imao gubitak, preduzeće je ipak na kraju iskazalo dobit od 2,8 miliona maraka. Ti organizacioni dijelovi preduzeća nisu u završnom računu iskazali minus zato što nisu znali da rade ili to nisu željeli, već su glavni razlog za to vremenske prilike koje nam nikako nisu išle naruku u prvoj polovini godine - kazao je izvor “Glasa Srpske” iz “Šuma RS”.

Navodi da nije ispunjen dio planske proizvodnje i da je 11 šumskih gazdinstava iskazalo gubitak, ali da se ne radi o velikim brojkama.

- Vjerujemo da će ta šumska gazdinstva u drugom polugodištu popraviti svoje poslovanje i da će mali broj njih 2018. godinu završiti sa gubitkom, koji neće biti veliki. Jedino je minus Sjemensko-rasadničkog centra na kraju polugodišta znatno veći i iznosi oko 500.000 maraka. Razlog za to su požar i poplave koje su odnijele prihode i donijele štetu. Nadam se da ćemo kroz sredstva proširene produkcije pokriti taj gubitak - kazao je izvor iz ovog javnog preduzeća.

U Nadzornom odboru “Šuma RS” potvrdili su da će na sjednici u Banjaluci sutra razmatrati polugodišnji izvještaj o poslovanju ovog javnog preduzeća.

- O detaljima izvještaja o poslovanju mogu govoriti tek nakon sjednice. U dokumentima koje nam je dostavila uprava preduzeća je iskazala dobit, a mislim da je 11 organizacionih dijelova preduzeća poslovalo sa gubitkom -  kazala je predsjednica Nadzornog odbora “Šuma RS” Biljana Marković.

“Šume RS” ostvarile su lani dobit od oko pet miliona maraka, a samo tri šumska gazdinstva 2017. godinu završila su u minusu. Riječ je o gazdinstvima “Panos” iz Višegrada, “Birač” iz Vlasenice i Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju.

Snabdijevanje drvoprerađivača

Drvoprerađivači u Srpskoj imali su problema sa isporukom sirovine od strane “Šuma RS”, a prošle sedmice nadležni su naveli da su djelimično zadovoljni dinamikom isporuke sortimenata.

- Bićemo u potpunosti zadovoljni ako do kraja godine budu ispoštovani ugovori o isporuci potpisani sa “Šumama RS” - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić nakon sastanka sa drvoprerađivačima u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana