Sudija Moloto imenovan za slučaj Del Ponteove

Agencije
Sudija Moloto imenovan za slučaj Del Ponteove

Hag - Haški sudija Teodor Meron danas je, u funkciji predsjednika Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, imenovao Džastisa Bakonea Molotoa kao sudiju zaduženog za rješvanje zahtjeva Radovana Karadžića za formiranje specijalnog sudskog vijeća koje bi se bavilo eventualnom odgovornošću Karle del Ponte za nepoštivanje suda.

Meron se juče, kao predsjednik Haškog tribunala, proglasio nenadležnim za rješavanje zahtjeva nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za formiranje specijalnog sudskog vijeća koje bi se bavilo eventualnom odgovornošću Karle del Ponte za nepoštivanje suda.

Karadžić je krajem septembra ove godine zatražio formiranje specijalnog vijeća koje bi istražilo da li postoji osnov za pokretanje postupka protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Karle del Ponte, zato što je, prema navodima Vikiliksa, u razgovoru sa američkim zvaničnicima, u aprilu 2004. godine, objelodanila imena sa povjerljive liste svjedoka odbrane Slobodana Miloševića.

Meron je prvo prihvatio zahtjev i imenovao tročlano sudsko vijeće na čelu sa njemačkim sudijom Kristofon Flugeom. To vijeće se, međutim, proglasilo nenadležnim da se bavi ovim pitanjem, jer su postupci za nepoštovanje suda od 1. jula prebačeni u nadležnost Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji nasljeđuje rad tribunala za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu.

Karadžić se početkom novembra istim zahtjevom obratio sudiji Meronu koji je i predsjednik Rezidualnog mehanizma, tražeći ovoga puta da se, umjesto specijalnog vijeća, imenuje jedan sudija.

U skladu sa najnovijom odlukom, sudija Moloto iz Juže Afrike će razmotriti da li da se imenuje "prijatelj suda" koji će istražiti moguće nepoštivanje suda Karle del Ponte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana