Stoltenberg pisao Turković: NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH

Anadolija
Stoltenberg pisao Turković: NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH

SARAJEVO - Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava evroatlanski put BiH. Alijansa će nastaviti sarađivati s vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promovišemo reforme u BiH, navodi se u pismu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga upućenom ministru inostranih0 poslova BiH Biseri Turković.

Stoltenberg je odgovorio Turkovićevoj na pismo u kojem ga je upoznala sa „izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi s aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu“.

-Ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku bezbjednost. Zato je NATO spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu s vašim potrebama - naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana.

Izrazio je zabrinutost zbog „separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet BiH te funkcionalnost institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana