Столтенберг писао Турковић: НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ

Анадолија
Столтенберг писао Турковић: НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ

САРАЈЕВО - Увјеравам вас да Сјеверноатлански савез (НАТО) снажно подржава евроатлански пут БиХ. Алијанса ће наставити сарађивати с вашом државом и другим међународним партнерима да сачувамо стабилности и промовишемо реформе у БиХ, наводи се у писму генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга упућеном министру иностраних0 послова БиХ Бисери Турковић.

Столтенберг је одговорио Турковићевој на писмо у којем га је упознала са „изазовима са којима се БиХ суочава у вези с актуелним дешавањима у Европи и региону“.

-Руска агресија на Украјину фундаментално подрива европску безбједност. Зато је НАТО спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску, како би ојачао њихову отпорност. Као што знате, НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу с вашим потребама - навео је генерални секретар НАТО.

Стабилност Западног Балкана, како је између осталог наведено у писму, је дугорочни стратешки циљ Алијансе којему остаје до краја предана.

Изразио је забринутост због „сепаратистичке реторике и активности које пријете да наруше успјех Дејтонског мировног споразума“.

Навео је како НАТО снажно и недвосмислено подржава суверенинтет и територијални интегритет БиХ те функционалност институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана