Srpska i Poljska jačaju saradnju

Srna
Srpska i Poljska jačaju saradnju

Banjaluka - Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić istakao je da će privredni forum koji je juče održan u Banjaluci, a na kojem su učestvovali privrednici iz RS i Poljske, doprinijeti jačoj ekonomskoj saradnji i povećanju spoljnotrgovinske razmjene.

Nakon sastanka resornih ministara u Vladi Srpske i delegacije regije Donja Šleska u Poljskoj, Klokić je rekao da o značaju foruma najbolje govori brojnost delegacije iz Poljske, u kojoj su bili i brojni novinari.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić nada se da će poslije foruma biti novih poslovnih kontakata i konkretne saradnje.

- Ono što je već uveliko vidljivo jeste da je nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u februaru spoljnotrgovinska saradnja RS i Poljske uvećana - rekla je Golićeva.

Predsjednik Komiteta parlamenta Donje Šleske za privredni i regionalni razvoj Marek Obrenbalski naglasio je da je posebno značajna podrška Poljske RS i BiH na putu ka EU.

- Poljska je već dugo godina članica EU i veoma rado će podijeliti svoje iskustvo na tom putu - rekao je Obrenbalski.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Marinko Đukić rekao je da je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske i Poljske u prošloj godini bila veća od 70 miliona KM, te da se u ovoj godini bilježi trend povećanja.

Sastanku su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, a na forumu koji je održan nakon toga učestvovalo je više  od 40 privrednika i s jedne i s druge strane iz oblasti poljoprivrede, prehrambene, tekstilne i hemijske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana