Srpska da bude zastupljena na evropskom putu BiH

Srna
Srpska da bude zastupljena na evropskom putu BiH

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska podržava put BiH ka statusu kandidata za ulazak u EU u kome će Srpska biti jasno vidljiva i zastupljena.

Dodik je tokom razgovora sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom rekao da mehanizam koordinacije koji je nedavno usvojen bez saglasnosti Republike Srpske nije kredibilan i da kao takav ne može proći.


Predsjednik Srpske je naglasio da je potrebno da se što prije postigne dogovor svih koji imaju nadležnosti u kreiranju mehanizma koordinacije.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima velike primjedbe na pravosudni sistem BiH, njegovu zloupotrebu i sve češću politizaciju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

On je naveo da se Republika Srpaka zalaže za što skorije usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i za reformu pravosuđa u BiH koja bi išla u smjeru da Sud i Tužilaštvo rade u skladu sa nadležnostima BiH, kao i za uspostavljanje institucionalnog sistema odgovornosti vršioca pravosudnih funkcija.

Predsjednik Srpske je naglasio da će Republika Srpska doprinijeti finalizaciji pregovora o struktralnom dijalogu.

Sastanku u Palati Republike prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana