Srbija u EU do 2025. godine

Glas Srpske
Srbija u EU do 2025. godine

Beograd - Evropska komisija u Nacrtu strategije za proširenje EU predviđa da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, pri čemu do 2023. godine treba da zatvori sva pregovaračka poglavlja, a do kraja 2019. godine postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, javila je Radio-televizija Srbije /RTS/.


Pozivajući se na izvore upućene u sadržaj Nacrta, RTS navodi da će ovaj dokument biti usvojen u februaru, a predstavljaće neku vrstu mape puta do članstva, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne bude spremne za članstvo u predviđenim rokovima.

Izvori u Briselu i naglašavaju da je, imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, 2023. godina više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

Osim spremnosti kandidata, problem za strategiju može biti odsustvo podrške zemalja članica EU.

„Očekujem da će strategija ukazati na put kojim zemlje kandidati treba da idu ka članstvu u EU, ali i naglasiti šta institucije EU i zemlje članice treba da urade kao podršku partnerima i prijateljima na zapadnom Balkanu“, rekao je za RTS izvjestilac za Srbiju Dejvid Makalister. /kraj/jn

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana