Srbe u federalni Dom naroda biraju po posebnom uputstvu

Željka Domazet
Srbe u federalni Dom naroda biraju po posebnom uputstvu

Sarajevo - Proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH djelimično bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko dana, ali već sada je izvjesno da će se ponovo pojaviti problem sa popunjavanjem srpskog kluba, zbog čega će taj klub biti popunjavan u dva ili više krugova.

I to je jedan od dokaza da Srbi u FBiH postoje samo na papiru, što je pokazao i popis iz 2013. godine.

- Ni nakon drugog kruga Klub Srba neće biti popunjen, pa će Centralna izborna komisija donijeti posebno uputstvo kako bi i taj klub bio kompletan - rekla je za “Glas Srpske” portparol CIK-a Maksida Pirić.

Konstatovala je da je CIK izvršio izbor delegata iz šest kantonalnih parlamenta, a ostalo je još da bude završen posao za četiri kantona. Kako nam je Pirićeva kazala, danas će biti utvrđeni rezultati za izbor delegata iz dva kantona Hercegovačko-neretvanskog i Bosansko-podrinjskog, a moguće i za Zeničko-dobojski i Kanton deset ukoliko dostave materijale.

- Ukoliko ne bude žalbi na odluke CIK-a BiH o utvrđivanju rezultata, krajem naredne sedmice bismo mogli imati potvrđene rezultate za Dom naroda FBiH - rekla je Pirićeva.

Ona je podsjetila da je CIK BiH do juče ujutro utvrdio rezultate i dodijelio mandate delegatima iz šest kantona za Dom naroda FBiH i to iz Kantona Sarajevo, Posavskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Srednjobosanski kantona. Kada CIK BiH dobije rezultate izbora delegata iz svih kantona, uslijediće potvrđivanje njihovih mandata i time će biti završen prvi krug utvrđivanja rezultata izbora.

- Potom će uslijediti drugi krug raspodjele mandata i to onih mandata gdje ih u prvom krugu nije bilo moguće popuniti iz određenog naroda iz određenog kantona, jer u tom kantonu nije bilo izabranih iz tog naroda, pa se onda to popunjava iz kantona gdje ih ima izabranih. Klubovi delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i ostalih sasvim sigurno će biti popunjeni, dok će za Klub Srba nanovo nedostajati tri delegata. CIK će posebnim propisom nastojati da riješi to pitanje. Dakle, ukoliko nakon procesa potvrđivanja delegata u prvom i drugom krugu nedostaje određen broj delegata, CIK utvrđuje način pariteta u predstavljanju konstitutivnih naroda i ostalih da bi posebnim aktom propisao način popune klubova - rekla je Pirićeva.

Rezultati

Od 58 delegata, koliko broji federalni Dom naroda (po 17 iz reda konstitutivnih naroda i sedam iz reda ostalih) CIK je do sada utvrdio rezultate za 33 delegata.

Do sada je CIK utvrdio rezultate za 13 delegata iz bošnjačkog naroda, deset iz hrvatskog, pet iz srpskog i pet delegata koji se izjašnjavaju kao ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana