Selefije pokušale da se dokopaju Gornje Maoče

G. M.
Selefije pokušale da se dokopaju Gornje Maoče

Sarajevo - Selefije Mazari Rašid, Zark Ajuna Sufijen, Nasim Ul Hak, Raja Afsal Husain i Solarsei Arijan Ahmed, koji su srijedu uhapšeni u Tuzli, vrbovali su nove članove vehabijskog pokreta za potrebe globalnog selefističkog džihada i namjeravali da stignu u vehabijsko uporište u Gornjoj Maoči nadomak Brčkog.

Izjavio je ovo danas "Glasu Srpske" direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić, dodavši da su oni danas deportovani iz BiH u Njemačku.

- Radi se o selefijama iz Tunisa, Indije, Pakistana i Avganistana koji su namjeravali da odu u vehabijsko selo Gornju Maoču i stupili su u kontakt sa Muradifom Hamzabegovićem, koga je Sud BiH nepravosnažno osudio na šest godina zatvora zbog trgovine ljudima - kaže Mektić.

Istakao je da su Rašid i Ul Hak dobili zabranu povratka u BiH u trajanju od tri godine, a ostala trojica od godinu.

- Mazari Rašid i Nasim Ul Hak u BiH su već ranije bili evidentirani po ekstremno islamističkim postupcima i zato su kažnjeni oštrije. Svi su ovog puta došli s ciljem propagiranja radikalno-islamističkog, vehabijsko-selefističkog pokreta i njegovog omasovljenja - kaže Mektić.

U "mazdi" koju je policija RS zaustavila u Potočarima 20. jula 2010. godine bio je i Ul Hak, a u decembru iste godine policija je zaustavila isti automobil, u kome je bilo pet njemačkih državljana afroazijskog porijekla. Utvrđeno je da su oni pripadnici organizacije "Tabligi džamat" za koju se sumnja da je ogranak "Al-Kaide".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana