SDA čeka da vrijeme učini svoje

Željka Domazet
SDA čeka da vrijeme učini svoje

Sarajevo - Ministri iz SDA jasno su poručili da revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kojom je predviđeno da predmeti ratnih zločina budu riješeni do 2023. godine, neće podržati u ovom mandatu, tako da je sada sudbinu ovog dokumenta veoma teško predvidjeti, rekao je za “Glas Srpske” ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH).

- Nije mi jasno što se sad to pitanje odugovlači. Ako smo revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina usaglasili na svim nivoima sa svim relevantnim institucijama, ako su u radnoj grupi učestvovali predstavnici svih institucija koje participiraju direktno i indirektno u njenom usaglašavanju i oni na koje se ta strategija odnosi i ako su dali pozitivno mišljenje - zašto se ona ne usvaja? Za strategiju imamo podršku i međunarodne zajednice - rekao je Grubeša.

Dodao je da kod nekih ministara u Savjetu ministara postoji neobjašnjiva zadrška.

- Ako nam je stalo da procesi za ratne zločine budu završeni u što kraćem periodu, a Revidirana strategija kaže da se to treba završiti do 2023. godine, ne znam zašto se odugovlači - kaže Grubeša.

Na pitanje ko sa tim odugovlači u Savjetu ministara kada su sve relevantne institucije dale zeleno svjetlo za strategiju, Grubeša je kazao da su razlozi onih koji to čine neobjašnjivi.

- Imamo ministre iz reda SDA koji su to javno rekli i koji su mene u medijima javno prozivali za nedonošenje strategije. Oni su eksplicitno rekli da strategija nikada neće biti usvojena u ovom sazivu Savjeta ministara - rekao je Grubeša.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za “Glas Srpske” da je neshvatljivo zbog čega strategija nije usvojena i da za to nema racionalnog objašnjenja.

- Za usaglašavanje tog dokumenta uloženo je mnogo rada, truda i energije. Ranije nikome ništa nije bilo sporno. Dali smo obećanje i Evropskoj komisiji da ćemo to uraditi. Smatram da je neophodno taj dokument što hitnije usvojiti - rekao je Kasipović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je očigledno da SDA pravi opstrukcije da bi vrijeme učinilo svoje.

- I sada smo svjedoci da u mnogim predmetima koji se vode pred sudovima, a naročito u onima za najteže ratne zločine pred Sudom BiH mnogi svjedoci umiru ili odustaju od svjedočenja. Očigledno je da zbog ovakvog odnosa mnoge žrtve srpske nacionalnosti neće dobiti satisfakciju. To je nedopustivo i strategija mora biti hitno usvojena, a sudovi moraju odmah početi da rade najsloženije predmete koji godinama u pravosudnim institucijama na nivou BiH skupljaju prašinu - rekao je Kojić.

Borovac

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je prije dvije sedmice da u ovom sazivu Savjeta ministara BiH strategija neće biti usvojena.

Naglasila je da je mnogo truda uloženo da bi ovaj dokument bio izrađen, ali da zbog određenih blokada političke prirode ona još nije dobila podršku u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana