Sarajevo koči put prema EU

Vedrana Kulaga
Sarajevo koči put prema EU

Banjaluka - Predsjedajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je juče u Banjaluci sa najvišim zvaničnicima Srpske, a ključna poruka je da se BiH nalazi u teškoj krizi i da je neophodno da svi počnu da rade svoj posao kako bi mogla da očekuje kandidatski status i dalji napredak ka EU.

Zaključeno da BiH trenutno treba da ispuni tri važna uslova - da usvoji izmjene Zakona o akcizama, budžet i dostavi odgovore na upitnik Evropske komisije i da je zbog toga potrebno otvoriti unutrašnji dijalog.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su reformski procesi koji se odnose na  evropske integracije u potpunom zastoju na nivou BiH i da je veoma jasno da treba usvojiti izmjene Zakona o akcizama.

- RS je cilj da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU. Potreban je dogovor, u suprotnom pat pozicija će dodatno urušiti BiH, koja je propala zemlja. Izborni zakon BiH treba promijeniti i mehanizam koordinacije mora funkcionisati. RS trpi štetu zbog odnosa u BiH i ne može da završi nekoliko važnih razvojnih projekata, kao što je autoput od Banjaluke do Kupresa, jer nema saglasnosti sa nivoa BiH da bi se kod kineske banke mogle završiti potrebne procedure - rekao je Dodik koji je Čovića informisao da je politička i ekonomska situacija u RS stabilna i da pokušaji opozicije da stvori krizu nisu urodili plodom.

Čović je naglasio da je prioritet da bude prevaziđena izuzetno teška politička situacija nastala zbog nefunkcionisanja institucija da bi se u narednim mjesecima moglo očekivati dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Od Dodika je, kaže, dobio uvjeravanja da će RS uraditi sve u vezi sa tri ključna pitanja koja su preduslov za taj status, a to su akcize, budžet institucija BiH i odgovori na upitnik. Čović je istakao da će razgovarati sa predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi bili urađeni zajednički infrastrukturni projekti, a prije svega most na Savi u Gradišci. Na sastanku je bilo riječi i o konstitutivnosti Srba u Mostaru, a poručeno je da to pitanje ne može biti politička igra, nego ustavno rješenje.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i Čović su zaključili da ne postoji nijedna prepreka za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača koji će graditi mosta na Savi kod Gradiške, što će biti od posebnog regionalnog značaja. Čubrilović je poručio da Narodna skupština funkcioniše u skladu sa Ustavom i drugim pozitivnim zakonskim propisima i da redovno ispunjava obaveze na putu evropskih integracija.

- Narodna skupština najefikasniji parlament u BiH, imajući u vidu broj zakona i drugih akata koje je donijela - kazao je Čubrilović.

Evropske obaveze bile su glavna tema i u Vladi RS gdje je Čović razgovarao sa premijerkom Željkom Cvijanović. Ona je kazala da je RS zainteresovana da BiH ispuni sve svoje obaveze na evropskom putu, ali da nijedna od njih nije posao za RS, već je to isključivi zadatak vlasti na nivou BiH.

- Vlasti na nivou BiH su pokazale kako mnogo vole da pričaju o Evropi, reformama i kandidatskom statusu, ali je u praksi njihov rezultat nula - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je RS svoj dio posla davno uradila.

Ustavni sud

Milorad Dodik, koji je i lider SNSD-a, ocijenio da su odnosi između te stranke i HDZ-a BiH kojeg predvodi Dragan Čović veoma dobri.

- Novi sastanak stranačkih delegacija biće za nekoliko sedmica. Imamo zajedničke inicijative, ali je očigledno da zbog objektivnih okolnosti i nemogućnosti da bude obezbijeđena parlamentarna većina na nivou BiH priča o Ustavnom sudu BiH ne može da dobije podršku. Međutim, ne odustajemo od toga da moraju biti uklonjeni stranci - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana