Ristović: Korupcija je prepreka evropskom putu BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/ u BiH Rade Ristović izjavio je danas Srni da na evropskom putu BiH, koji je veoma važan za ovu zemlju i njene građane, stoji velika prepreka - korupcija.

"BiH je, generalno gledano, uspostavila institucionalni, pravni i strateški okvir za borbu protiv korupcije. Važno je naglasiti da osnovni normativni okvir za tu borbu postoji, ali ga je potrebno unaprijediti, kako usklađivanjem sa međunarodnim standardima, tako i u BiH - otklanjanjem normi i procedura koje povećavaju rizik od nastanka korupcije i unošenjem pravila koja će te rizike umanjiti", rekao je Ristović koji će na konferenciji "Izgradnja puta evropske budućnosti BiH" govoriti na panelu "Perspektive i izazovi uspostavljanju sistema za sprečavanje korupcije u BiH".

Prema njegovim riječima, jedan od problema u BiH jeste i neadekvatna primjena kvalitetnih antikorupcionih zakona, u čemu su saglasni i domaći i strani akteri.

On je apelovao da predstavnici institucija i građani u BiH treba da shvate da su svi zajedeno na istoj strani, na strani borbe protiv najveće pošasti modernog doba - korupcije.

"Agencija, samo uz pomoć svih ostalih institucija, nevladinih organizacija, medija i građana koji će ukazivati na žarišta korupcije može da preuzme ulogu lidera u prevenciji korupcije u BiH, jer samo stvaranjem širokog partnerskog odnosa jačamo zajedničku ideju saodgovornosti u borbi protiv korupcije", istakao je Ristović.

On smatra da tijela za prevenciju korupcije na svim nivoima vlasti moraju da budu stalne i nezavisne institucije sa jasnim i ambicioznim mandatom i odgovarajućim resursima, što podrazumijeva kvalifikovane javne službenike koji bi trebalo da se isključivo bave monitoringom sprovođenja antikorupcionih mjera u BiH.

"Ako zaista želimo da smanjimo stopu korupcije u BiH, ovom poslu moramo da pristupimo sistemski i jedinstveno", poručio je Ristović.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/ u BiH, povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizovala je danas u Sarajevu konferenciju "Izgradnja puta evropske budućnosti BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana