Ристовић: Корупција је препрека европском путу БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Замјеник директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције /АПИК/ у БиХ Раде Ристовић изјавио је данас Срни да на европском путу БиХ, који је веома важан за ову земљу и њене грађане, стоји велика препрека - корупција.

"БиХ је, генерално гледано, успоставила институционални, правни и стратешки оквир за борбу против корупције. Важно је нагласити да основни нормативни оквир за ту борбу постоји, али га је потребно унаприједити, како усклађивањем са међународним стандардима, тако и у БиХ - отклањањем норми и процедура које повећавају ризик од настанка корупције и уношењем правила која ће те ризике умањити", рекао је Ристовић који ће на конференцији "Изградња пута европске будућности БиХ" говорити на панелу "Перспективе и изазови успостављању система за спречавање корупције у БиХ".

Према његовим ријечима, један од проблема у БиХ јесте и неадекватна примјена квалитетних антикорупционих закона, у чему су сагласни и домаћи и страни актери.

Он је апеловао да представници институција и грађани у БиХ треба да схвате да су сви заједено на истој страни, на страни борбе против највеће пошасти модерног доба - корупције.

"Агенција, само уз помоћ свих осталих институција, невладиних организација, медија и грађана који ће указивати на жаришта корупције може да преузме улогу лидера у превенцији корупције у БиХ, јер само стварањем широког партнерског односа јачамо заједничку идеју саодговорности у борби против корупције", истакао је Ристовић.

Он сматра да тијела за превенцију корупције на свим нивоима власти морају да буду сталне и независне институције са јасним и амбициозним мандатом и одговарајућим ресурсима, што подразумијева квалификоване јавне службенике који би требало да се искључиво баве мониторингом спровођења антикорупционих мјера у БиХ.

"Ако заиста желимо да смањимо стопу корупције у БиХ, овом послу морамо да приступимо системски и јединствено", поручио је Ристовић.

Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције /АПИК/ у БиХ, поводом 9. децембра - Међународног дана борбе против корупције, организовала је данас у Сарајеву конференцију "Изградња пута европске будућности БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана