Referendum i popis idu u sud

Vedrana Kulaga
Referendum i popis idu u sud

Banjaluka - Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS nije juče postigla saglasnost o vetu Kluba Bošnjaka na odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike i Zakonu o objavi rezultata popisa stanovništva u RS pa će konačnu odluku o tome donijeti Ustavni sud RS.

Referendum o Danu RS je posljedica odluke Ustavnog suda BiH, koji je glasovima bošnjačkih i stranih sudija utvrdio da dio Zakona o praznicima koji se odnosi na obilježavanje 9. januara, kao Dana RS, nije u skladu sa Ustavom BiH. Referendum je zakazan za 25. septembar, a pitanje glasi "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike". Zakon o popisu RS donesen je nakon što je Srpska odbacila rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH na osnovu jednostrane i nezakonite metodologije za obradu popisnih podataka.

Bošnjački predstavnici tvrde da RS nema ustavne nadležnosti za te poteze, a potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić je rekao da su Bošnjaci preglasani na jučerašnjoj sjednici zajedničke komisije.

- Zakon o objavi rezultata popisa stanovništva smo osporavali u cijelosti, jer je to nezakonit pokušaj brisanja iz popisa oko 200.000 ljudi čiji su korijeni ovdje - dodao je Bratić.

Govoreći o referendumu, Bratić je naglasio da se 9. januar pokušava nametnuti Bošnjacima, Hrvatima i ostalim narodima i da to predstavlja dva koraka unazad kada je u pitanju demokratija na ovim prostorima.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić mu je odgovorio da nije bilo preglasavanja, jer su odluke donesene sedam naprema dva.

- Nije bilo preglasavanja, nego je osporena mogućnost Klubu Bošnjaka da nametne svoje mišljenje i svoje stavove ostalim klubovima. Kada je riječ o primjedbama na Zakon o objavi rezultata popisa, smatramo da je na sceni najlicemjerniji pokušaj da se dozvoli korišćenje metodologije jednom, a ospori drugim narodima - istakao je Stevandić.

Za ulaganje veta na odluku o referendumu, kaže Stevandić, nije bilo racionalne osnove.

- Odlukom o održavanju referenduma drugim narodima se ništa ne osporava, niti nameće, već se brane demokratska načela i evropske vrijednosti - poručio je Stevandić i dodao da onaj ko ne poštuje RS ne treba da traži od nje da uvažava BiH.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović rekao je da će koristiti sva pravna sredstva da pobiju pravni osnov na koji se poziva predlagač zakona o popisu, dok je u vezi sa referendumom poručio da se odluka Ustavnog suda BiH o tome ne može komentarisati, već sprovoditi.

Tužilaštva

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS utvrdio je juče da Zakonom o javnim tužilaštvima nije povrijeđen vitalni interes nijednog konstitutivnog naroda.

U odgovoru na zahtjev Kluba Bošnjaka navedeno je da taj zahtjev nije utemeljen u Ustavu RS i da se njime zloupotrebljava institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana